– Immár 30 éve népszerű program a tanyánkon – a Márton-napi szokásoknak eleget téve –, hogy hagyományőrző jelleggel liba lakomát csapunk – mondta el stábunknak a gasztrokulturális esemény megálmódója, Molnár István őstermelő, tanyatulajdonos, aki évtizedek óta foglalkozik libatenyésztéssel. A háztáji szárnyasok sorában a csak organikus, természetes táppal nevelt, Tarhos-közeli libák igen egészséges és nem utolsó sorban ízletes étkek alapjául szolgálnak.
– A kiérkező vendégeket libazsíros kenyér várta vöröshagymával, majd a házias, szintén libából készült éltetően gyöngyödző húsleves után, libasült – sültkrumplival és lilaképosztával – a szokásoknak megfelelően. 35 éve minden nap fogyasztok valamiféle libából származó élelmiszert – vallja büszkén Molnár István – eddig nem volt szükségem gyógyszerekre. A libahús kiváltképp egészséges étel!
Az egyik gyulai hotel konyhafőnöke, Vas János már a modern korban megjelenő libás ételekről szólva arról beszélt: a vendégek többsége a házias alapízektől nem kíván elrugaszkodni, kimagasló kulináris élvezeteket hajszolni.
– AZ igazi a sült libacomb, töltött libanyak, ludas kása gránátalmával, birsalma kompottal kiegészítve, kicsit megbolondítva, de tartva a hagyományos ízeket – mondta. – A szakértők javaslata szerint rozmaringgal, gyömbérrel és kakukkfűvel fűszerezhetjük és tehetjük ízletesebbé a Márton-napi libát – folytatta a konyhafőnök.