30 éve szabadon: Installációval gazdagodott a Petőfi liget

2020. december 3. 18:29 | Hidvégi Dávid

A „30 éve szabadon – Amit lebontottunk...”című projektben a rendszerváltás helyi és országos eseményeinek emlékére egy úgy nevezett Hypercube-ot állítottak ki a Petőfi ligetben. Az installáció december 1-je és 31-e között megtekinthető, utána elbontják.

Békéscsabán két szimbolikus helyszíne van a rendszerváltásnak. Az egyik a korábbi Lenin-szobor a Szabadság téren, amelynél most az I. és a II. világháborús emlékmű található, míg a másik a mostani Petőfi liget, ahol egykor a felszabadulási emlékmű állt, egy diadalív tetején az ötágú szovjet csillaggal. A szobor 1971 óta állt a téren egészen 1990. április 5-ig, amikor is ledöntötték, majd szimbolikusan az Élővíz-csatornán úsztatták egy koporsóban.

– Köszönhetően az 1989-1990-ben történteknek, ma már az egykori Tanácsköztársaság útját is Andrássy útnak hívják. A diadalívről 1990. április 10-én eltávolították csillagot, de a diadalívet csak 2001-ben döntötték le. Ez a tér harminc napra egy újabb installációval gazdagodott, egy olyan felülettel, amelyen képi és szöveges tartalmak láthatók. Véleményem szerint a kiállítás összetett és jól megfogalmazott írásokkal mutatja be a harminc évvel ezelőtt történteket – mondta Varga Tamás alpolgármester.

 

 

A Közép és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány delegált képviselője arról beszélt: az installáció azért jött létre, hogy a helyi történelemről és a 30 éve történt rendszerváltásra emlékeztessen. László Bernadett hozzátette: céljuk az is, hogy a helyi fiatalságnak megmutassák azt, a szüleik és a nagyszüleik hogyan lettek szabadok.

– Általánosságban minden helyszínen a hónap elején állítják fel ezeket az installációkat. Ezen kívül a Perfect Média Kft. nyomtatott sajtóterméket is eljuttatott a békéscsabai középiskolák számára. Mindegyik felirat érdekes grafikai megoldással készült. Két alkalommal olyan is lesz, hogy hostessek állnak majd itt az alkotásánál, akik válaszolnak az érdeklődők kérdéseire – emelte ki az alapítvány képviselője.

 

 

A Hypercube-ot napelemmel szerelték fel, így az ebből nyert energiából világít a sötétben. A grafikai elemek elkészítésében részt vett a békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeum. Az installációt felállító céget mindenben segítette az önkormányzat, amely így került végül a Petőfi ligetbe – a környéken sokan megfordulnak, hiszen az a megyeszékhely egyik központjában található.

– Egy fiatal egy kisebb megemlékező kiírás közelébe magától nem megy, mivel általában nem érdekli a politika. Azonban, ha a megemlékezést egy ilyen installációval oldjuk meg, akkor mindjárt felkelti az érdeklődést. Úgy tűnik, hogy ez az ötletünk bevált, már a hetedik helyszínen állítottuk fel. Ebben a hónapban még további két helyen, Debrecenben és Mohácson állítjuk fel a Hypercubeunkat. Összesen 18 helyszínen leszünk jelen – hangsúlyozta Perfect Média Kft. ügyvezető igazgatója. Lestár Péter úgy fogalmazott: a nyomtatott kiadványukban arra törekedtek, hogy olyan fiatal alkotók munkái jelenjenek meg, akik még nem éltek a rendszerváltoztatás idején.

 

Galéria

FEL