30 év – 30 ember – 30 történet, 1 lap: Hanó Miklós – Közszolgálat felsőfokon

2021. február 8. 06:48 | behir

Békéscsaba városi lapja, a Heti Mérleg 1991. október 2-án jelent meg először. A lap 1999-ig hetilapként, attól fogva Csabai Mérlegként, kéthetente jut el a csabaiak postaládájába. A város újságja idén ünnepli 30. születésnapját, a jubileum alkalmából az év folyamán 30 ember mond el egy-egy történetet, alkot véleményt a Csabai Mérlegről. Ezúttal Hanó Miklós, Békéscsaba gazdasági ügyekért felelős alpolgármestere gondolatait ismerhetjük meg.

– A múltidézést érdemes a történelemi tényekkel kezdeni. 1990. szeptember 30-án és október 14-én tartották Magyarországon az első szabad önkormányzati választást, ezzel megszűnt a tanácsi struktúra. A rendszerváltozás utáni helyhatósági választások közül az 1990-es volt az egyetlen, amikor két fordulóban dőlt el az önkormányzati képviselői mandátumok sorsa. Szintén egyszeri alkalom volt, hogy a megválasztott képviselők maguk közül választottak polgármestert. A választás után vált lehetővé, hogy a békéscsabai választópolgárok a választott helyi önkormányzat útján önállóan és demokratikusan intézzék a helyi érdekű közügyeket. Az első szabadon választott testület döntött arról, hogy létrehoz egy olyan önkormányzati újságot, melyből a békéscsabaiak elsőkézből értesülhetnek minden olyan döntésről, melyek a saját és a városuk életét befolyásolja – mondta el Hanó Miklós, hozzátéve, hogy így indult útjára a választás első évfordulóján a Heti Mérleg Sztojcsev Szvetoszláv szerkesztésével.

A békéscsabaiak elfogadták és megszerették a lapot, a "sárga újságot", amely az évek során átalakult és igazodott a kor elvárásaihoz. A lap életében fordulópont volt 2015 novembere, ugyanis azóta a Békéscsabai Médiacentrum Kft. a kiadója.

– A Békéscsabai Médiacentrum megalapításáról az én javaslatomra döntött az önkormányzat. Az alapítás célja az volt, hogy a közszolgálatiságot messzemenően biztosító, már kiválóan működő és bevált Csabai Mérleg mellett, az önkormányzatnak legyen önálló, a napi történéseket követő online felülete és televíziója, hogy a városlakók tájékoztatása naprakész és teljeskörű legyen. Az eltelt öt évben a cég bebizonyította, hogy szükség van rá – eleveníti fel a közelmúlt eseményeit Hanó Miklós.

A alpolgármester hozzátette, hogy a Csabai Mérleg, a behir.hu hírportál és a 7.Tv kiemelten a békéscsabai közélet, a gazdaság, a kultúra és a sport eseményeit dolgozza fel friss hírekkel, információkkal, exkluzív tartalmakkal látja el az olvasókat, a nézőket. Az új csatornákon keresztül Békéscsaba legfontosabb eseményei kiváló minőségű, élő közvetítéssel jutnak el a csabai háztartásokba, és a médiacentrum közösségi oldalain keresztül a már nem itt élő, de városunk köz és kulturális életére kíváncsi egykori békéscsabaiakhoz. Kiemelte azt is, hogy a cég tudósításainak köszönhetően az országos közszolgálati televíziós csatornákon keresztül Magyarország egésze tudomást szerez Békéscsaba életéről, ezzel is öregbítve városunk hírnevét.

– Bátran kijelenthetjük, hogy a Csabai Mérleg 30, a Békéscsabai Médiacentrum pedig már több mint 5 esztendeje fontos értékteremtő és értékmegőrző tevékenységet végez és felsőfokon biztosítja a közszolgálatiságot. Köszönjük a munkájukat – összegzett az alpolgármester.

További programok »

FEL