3 milliárd forintból épül hidrogénbontó Kardoskúton

2022. március 18. 17:08 | Papp Ádám Sándor

Pénteken délután tették le a Magyar Földgáztároló Zrt. kardoskúti telephelyén az Akvamarin hidrogénprojekt alapkövét. A beruházás a hidrogén előállítását, tárolását és szállítását célozza a karbonmentes gazdasághoz való közeledés meghatározó lépéseként.

Az Akvamarin Projekt részeként a Magyar Földgáztároló Zrt. egy megközelítőleg 2,5 megawatt összteljesítményű elektrolizáló rendszert és a hozzá tartozó hidrogén gázelőkészítő technológiát létesít a Kardoskúti Földalatti Gáztároló területén. A társaság a megújuló energiaforrást villamos energia felhasználásával, vízbontáson keresztül hidrogént állít elő, amelyet földgázzal keverve a saját berendezéseiben használ fel és csökkenti a szén-dioxid kibocsájtást.

– A villamosenergia termelésből adódó peakek, kilengések vagy többletenergia termelést mi ki tudnánk venni a rendszerből. Most ez minimálisan működik és azt teszteljük, hogy az itteni infrastruktúra hogy viseli, mit kell átalakítani rajta, hogy ez később 2030-ra nagyobb lefedettségben tudjuk csinálni és a villamoshálózaton tudjunk segíteni – mondta Kriston Ákos, a Magyar Földgáztároló Zrt. elnök-vezérigazgatója.

A beruházás szorosan kapcsolódik a Nemzeti hidrogénstratégiához, amelynek két fő eleme az energia hidrogén formában való tárolása, valamint az energia felhasználása – emelte ki az innovációs és technológiai miniszter.

– A projekt a magyar hidrogénstratégiához kapcsolódik. Magyarország jelentős fotovoltaikus energiarendszerrel rendelkezik. Ma 3 gigawatt kapacitással bírunk, két év múlva ez 6 gigawatt lesz és 2030-ra ez 12 gigawatt fölé fog menni. A megújuló energiáknak az a problémája, hogy amikor sok van belőle, akkor azzal kell valamit kezdeni, a hálózat nem tudja elhasználni, így azt tárolni kell – hangsúlyozta Palkovics László.

A tervek szerint májusban kezdődik el Kardoskúton a kivitelezés, addigra megérkezik a helyszínre az elektrolizáló-rendszer és a szükséges eszközök. A 3 milliárd forintos fejlesztés próbaüzeme várhatóan 2022 végén indulhat el.

További programok »

Gazdaság

Harmadjára is REL EXPO, ezúttal Jakabszálláson

Hamarosan újra megnyitja kapuit a Rövid Élelmiszer-ellátási Lánc Expo és Konferencia a Kislépték Egyesület főszervezésében, valamint a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat társszervezésében. Ebben az évben Jakabszállásra várják az érdeklődőket február 29-én, a kiállítás fókusza az ellátási láncokban rejlő együttműködésekre helyeződik.
2024. február 20. 17:42
FEL