22 tonna búzából készül a Magyarok Kenyere Békésben

2020. október 21. 17:37 | Sipos Gábor

Zárórendezvényéhez érkezett a Magyarok Kenyere 2020-as programja, hiszen a búzát betakarították, az adományokat egybeöntötték és megőrölték. Békés megyében háromszor annyi búzát sikerült összegyűjteni 2020-ban, mint 10 évvel ezelőtt összesen Magyarországon. Az adományátadót Mezőhegyesen a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. központjában rendezték meg.

A Magyarok Kenyere kezdeményezésének indulásakor 10 tonna adomány búzát gyűjtöttek a gazdák. Ehhez képest az alapítvány munkatársai idén már 1100 tonna búzát öntöttek össze és őröltek le, ebből készül majd a belföldi és külhoni rászoruló, mintegy 80 ezer gyermek számára a következő évben a kenyér.

Jakab István, az Országgyűlés alelnöke úgy fogalmazott: az elmúlt 10 év arra volt elég, hogy kiteljesedjen a Magyarok Kenyere program.

- Az előző évben 791 tonna búza volt az összegyűjtött adomány, ez most az idei évben eléri az 1100 tonnát. Ugyanakkor egyre több honfitársunk ad önszántából pénzbeli támogatást, amit illő tisztelettel meg is köszönünk - mondta a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (MAGOSZ) elnöke.

Az összegyűjtött gabonából készült kenyeret azok a határon túli és honi, jellemzően gyermekintézmények kapják, akik igazán rászorulnak a segítségre. Az idei adományokból egy éven keresztül 80 ezer gyermek asztalára kerülhet naponta friss kenyér.

Az idei évben is megrendezték az összeöntés ünnepségét júniusban, ahol a magyarországi gazdák adták át felajánlásaikat. Az eseménynek Szarvas adott otthont, ahogy most is emlegették: szimbolikusan, a régi Magyarország közepén volt az idei összeöntés.

Békés megyében 33 tonna búzából 22 tonna lisztet készítettek az idei évben, ezt 17 civil szervezet kapja majd meg, akik végül az ebből készült kenyeret eljuttatják a gyerekek számára.

- Ez egy Kárpát-medencei összefogás, amelyből Békés megye is kivette a részét. Nemhogy csökkent a lelkesedés, hanem idővel folymatosan bővül az adományozók köre – emelte ki a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke. Győrffy Balázs véleménye szerint ez egy órási jelentőséggel bíró dolog, ami mesze túlmutat a maga fizikai valóján, ez egyfajta gondoskodást és együvé tartozást jelent. Hozzátette: annak is van üzenetértéke, hogy ebben a pandémiás időszakban a gazdálkodók nemhogy vesztettek volna a lelkesedésükből, hanem egy egymásra nagyon odafigyelő és nagy figyelmet fordító közösségként tudtak együtt dolgozni.

A Magyarok kenyere program a tervek szerint a következő években is folytatódik. Takács Árpád kormánymegbízott Reményik Sándor sorait idézte: Kérges, barna, mint sokszor a kenyér, de benne van az újrakezdés magja, de benne van a harchoz az új erő.

 

FEL