2019 a választások éve, uniós és önkormányzati képviselőkről is szavazhatunk

2019. január 10. 16:23 | Kovács Andrea

Ebben az évben két választást is tartanak Magyarországon. Május végén az Európai Unió parlamenti képviselőire lehet szavazni, októberben pedig helyhatósági választások lesznek. Békéscsaba 68 szavazókörében közel 48 ezer választópolgár adhatja majd le voksát.

 

 

Május végén az Európai Parlamentben Magyarországot képviselő politikusokra lehet szavazni, októberben pedig a polgármester és az önkormányzati képviselők személyéről döntenek a települések lakói. Utóbbit a köztársasági elnöknek a szavazást megelőző 70. és 90. nap között kell kijelölnie a választás pontos időpontját - tájékoztatott a helyi választási iroda vezetője. Bacsa Vendel hozzátette: az első választáson előreláthatólag május 26-án, az európai unióban hazánkat képviselő 21 fős listára szavazhatunk. Az alaptörvény szerint az önkormányzati választásokat októberben kell megtartani.

 

 

A szavazásokat a Nemzeti Választási Iroda (NVI) szervezi és bonyolítja le, ebben működnek közre a területi, illetve a helyi választási irodák és bizottságok. Zsótér Attila, a helyi választási iroda vezetőjének informatikai helyettese elmondta: a voksolás informatikai rendszerét és az eszközöket is az NVI biztosítja az önkormányzatok számára. A választási rendszer magába foglalja az egész választási folyamatot az előkészületektől a logisztikai, pénzügyi feladatokon keresztül a választás lezárásáig.

Békéscsabán ezúttal is 68 szavazókörben nyílik lehetőség az ikszelésre. Azok, akik az átjelentkezés mellett döntenek, vagyis nem a lakóhelyükön szeretnének voksolni, Békéscsabán a korábbi évekhez hasonlóan a 29-es szavazókörben, a Kazinczy Ferenc Általános Iskola épületében adhatják le szavazatukat.

További programok »

Politika

Választás 2022 - Hétfőn kell megsemmisíteni a szavazólapokat

Hétfőn meg kell semmisíteni a választási irodákban az áprilisi országgyűlési választás és népszavazás ajánlóíveit, a szavazólapokat és az egyéb választási iratokat a jegyzőkönyvek kivételével; utóbbiakat a Magyar Nemzeti Levéltárban őrzik tovább.
2022. július 3. 14:30
FEL