20 éve éledt újjá a Judo Békéscsabán

2017. május 30. 16:12 | Knyihár Mihály

Gyáni János vezetésével éledt újjá a judo Békéscsabán kerek húsz évvel ezelőtt. Az edző nem titkolt szándéka volt, hogy egy olimpikont neveljen ki az egyesülettel. A tréner úgy véli, jó at út, amin járnak, hiszen több országos bajnok és válogatott kerettag sportol az egyesületben.

Kerek húsz éve éledt újjá a judo sportág Békéscsabán Gyáni János vezetésével. A munka azóta is töretlenül folyik a Békés Megyei Kano Judo Sportegyesületben.

Azonban még nem értek a csúcsra, hiszen nem titok, hogy Gyáni János olimpikont szeretne kinevelni, ezzel megkoronázva munkásságát. Az egyesület versenyzői évről-évre sikeresebbek, az országos ranglistán pedig egyre előrébb kerülnek, jelenleg a 20. helyen állnak.

A 2017-es esztendő olyan jubileumi év az egyesület életében, amikor már illik szintet lépni. Gyáni János tanítványai pedig meg is lépik, hiszen országos bajnokok, címvédők és válogatott kerettagok színesítik az egyesületet.

A hétvégén, az Országos Diákolimpián remekeltek a békéscsabaiak, 7 versenyzőből 4 országos diákolimpiai bajnok születetett, ami sporttörténelmi pillanat. A Zalaegerszegen megrendezett diákolimpián példátlan teljesítményt nyújtottak a Békés Megyei Kano Judo Sportegyesület judokái, hárman is megvédték országos bajnoki címüket.

Kara Bence már két éve veretlen a korosztályában, ez pedig a diákolimpián sem változott. A 60 kilósok között végig magabiztosan menetelt, így nem maradt el a címvédés sem, ismét bajnok lett. Bence fejlődése hihetetlen nagyságokat öltött az elmúlt pár évben és erre edzője, Gyáni János is nagyon büszke, ahogyan Szentandrászki Grétára is, aki az egyesület másik kiválósága.

Gréta nemzetközi szinteken is bontogatja szárnyait, remek versenyző, aki alázatos és kemény sportoló. Edzésmunkája példaértékű, ezt az is bizonyítja, hogy most is felállhatott a dobogó legfelső fokára.

Szigetvári Kevin szintén a tavalyi év bajnoka. A sportoló ebben az évben is hozza azt a formáját, amit edzője elvár tőle. Idén sokkal változatosabban küzd és ez annak a munkának köszönhető, ami az edzőterem falain belül zajlik.

Láza György ifjúsági válogatott, a pluszosok „veteránja”, bebetonozta magát a mezőnybe és várhatóan az első helyet is kibérli magának jó hosszú időre. Diákolimpiai bajnokként indul neki a nyári felkészítésnek, ugyanis edzőtáborok sora vár rá.

Kovács Hajnalka nemrég tért haza a japán Tsukuba Judo Egyetemről, ahol egy hónapot töltött. Nagy izgatottsággal várta mindenki az első versenyét, látni akarták, mennyit fejlődött a sportoló, a judo őshazájában. A 63 kilós mezőnyben végig menetelt. A döntőbe jutásért ifi válogatott ellenfelével találkozott, akit azonnal ippon értékű dobással köszöntött, a bírók azonban nem vették figyelembe a csabai lány akcióit. A küzdelem végül leléptetéssel ért véget, mivel pontértékű dobást nem tudtak végrehajtani. A csabai versenyző végül bronzérmet szerzett.

Két pontszerző helyezés is született az érmek mellett, Csachó Balázs és Kovács Antal a hetedik helyen végeztek.

A csabai judokák eredményei:

Kara Bence +60kg I. hely
Szentandrászki Gréta +56kg I. hely
Szigetvári Kevin 45kg I.hely
Láza György +90kg I.hely
Kovács Hajnalka 63kg III.hely
Csachó Balázs 7.hely
Kovács Antal +60kg 7.hely

Szentkirályi kupa-Kecskemét
Kara Bence +60kg I.hely
Kovács Antal +60 kg III. hely

Junior diákolimpia – Budapest, UTE
Láza György III.hely
Gyáni Amanda V. hely

Forrás: BM Kano Judo SE Facebook

További programok »

Sport

FEL