„1956 a középiskolások szemével”

2016. október 18. 14:10 | Horváth Szabolcs

Az 56-os Emlékbizottság támogatásával a Békéscsabai Szakképzési Centrum megemlékezést és konferenciát szervezett, - „1956 a középiskolások szemével” címmel. A rendezvényen nemcsak ünnepi műsort láthattak a jelenlévők, hanem a helyi átélőkkel, szemtanúkkal is találkozhattak.

 A megemlékezésre érkezett diákok átérezték az 56-os forradalom és szabadságharc súlyát és miértjét.

- Én ezt egy fontos dolognak tartom, hogy a népek szabadon élhessenek. Ugyanúgy mint a magyar nép, ugyanúgy mint bármelyik nép. Úgyhogy szerintem fontos az, hogy megvédjük a hazát és küzdjünk az önkények ellen- mondta Kovács Gábor a Keri egyik diákja.  

Az események egyik helytörténeti leírását Tomanek Gábor színművész olvasta fel.

A harmincezres csabai néma tüntetésről nem sokan hallottak. Ezt vetette papírra, az akkor még iskolás Huszár Endre.

- November negyedikén, amikor azt hitték, hogy leverték a forradalmat, nem verték le a forradalmat. Mert a népben tovább élt a szabadság iránti vágy. És ezt példázza a csabai néma tüntetés ami 56 december 6-án történt- mondta Huszár Endre író, 56-os szemtanú. 

Fekete Pál Békéscsaba díszpolgára az akkori Békés Megyei Forradalmi Bizottság elnöke a békéscsabai 56-os események részese volt. Béketárgyalásokat folytatott az oroszokkal és próbálta meggyőzni őket arról, hogy itt nem lázadók, hanem békés emberek élnek, akiknek fel kell emelniük a hangjukat az elnyomás ellen. Az egyik tárgyalásról így beszélt.

- Sorba bemutatta melyik helyeket kell szétlőni. Mondtam nekik, - Uram három órakor alszik ez a város, a gyerekek, a felnőttek, akik önökben mindig barátot láttak az orosz népben, az orosz kultúrában. Szóval nem lehetne valami megoldást csinálni. Azt mondja, hogy mit? Mondom, hogyha jönnek akkor lőjék a háztetőket.

Békéscsaba város önkormányzatának 56-os emlékbizottsága egy több, mint 50 rendezvényből álló programsorozatot hívott életre a forradalom és szabadságharc 60-ik évfordulója alkalmából. A szerevezők fontosnak tartották, hogy az üzenet eljusson a fiatalokhoz és megtudják mi is történt pontosan.

-Úgy szerettük volna megszervezni ezeket a rendezvényeket, hogy vonjuk be őket, hogy érezzék át az 56-os események fontosságát. Érezzék át azt a drámát, ami akkor zajlott az országban, akkor zajlott Békéscsabán- hallotuk Kiss Tibortól Békéscsaba alpolgármesterétől. 

A hétvégén a városi megemlékezések tovább folytatódnak. A 60-ik évforduló alakalmából éltre hívott rendezvénysorozat a helyi mártírok Mány Erzsébet és Farkas Mihály sírjának koszorúzásával zárul november 4-én.

 

FEL