1,6 millió forintos adomány a Budapest Banktól és munkatársaitól

2017. január 28. 15:40 | Laczkó Viktória

A Budapest Bank és a Békéscsabai Bankműveleti Központ munkatársai 1,6 millió forintot adományoztak a Viharsarki Koraszülöttmentő Alapítványnak, amelyet pénteken ünnepélyes keretek között adtak át. Az alapítvány egy új, korszerű, Békés megyét ellátó koraszülött mentőautó beszerzésére gyűjt, ebben nyújt segítséget a pénzintézet, illetve dolgozói.

A felajánlott összeg két elemből tevődik össze: a Békéscsabai Bankműveleti Központ dolgozói 100 ezer forintot gyűjtöttek össze a decemberi jótékonysági süteménysütés során, amelyet a Budapest Bank 1,5 millió forint adománnyal egészített ki.

- A Bankműveleti Központ munkatársai minden decemberben jótékonysági süteményvásárt szerveznek, és a befolyó összeget valamilyen, a bank és dolgozói számára fontos ügyet támogató helyi civil szervezetnek juttatják el – mondta el Lasetzky Frigyes, a Budapest Bank operáció és minőség vezetője, a Békéscsabai Bankműveleti Központ vezetője az adomány átadásakor. - 2016-ban a választásunk a Viharsarki Koraszülöttmentő Alapítványra esett, amelynek célja egy új koraszülött mentőautó beszerzése. A megyének ez a speciális mentőautó mindenképpen hiánypótló, így nem volt kérdés, hogy mi is megpróbálunk segíteni. Reményeink szerint felajánlásunkkal közelebb került céljához az alapítvány – tette hozzá.

Dr. Abdulrahman Mohamed neonatológus főorvos, az alapítvány kuratóriumának elnöke az adományátadó eseményen kiemelte, hogy reményei szerint a közeljövőben meg tudják vásárolni a mintegy 50 millió forintba kerülő, speciálisan koraszülötteket ellátó mentőautót. Kifejtette: - Az eszköz egész Békés megyét ellátná, és rendkívül nagy szükség van rá, mivel évente több mint háromszáz koraszülött csecsemőt szállítanak a Békés Megyei Központi Kórház Pándy Kálmán Tagkórház intenzív koraszülött osztályára, a Perinatális Intenzív Centrumba Orosházáról, Békéscsabáról és a gyulai szülészetről. Jelenleg átlagosan minden tizedik gyermek – Békés megyében évente mintegy 250-en – koraszülöttként jönnek a világra. Mindegyikük szállításra szorul, és fontos, hogy minél hamarabb eljussanak a Perinatális Intenzív Centrumba, ahol a legmegfelelőbb kezelést kapják. - Ilyenkor minden másodperc számít - tette hozzá Dr. Abdulrahman Mohamed.

A Budapest Bank 2006-ban hozta létre a Békéscsabai Bankműveleti Központot. Ma mintegy 750 kolléga – gyakorlatilag a bankcsoporti munkatársak harmada – dolgozik a Csaba Centerben lévő központban, így a Budapest Bank Békés megye egyik legnagyobb munkáltatója. Az elmúlt évtizedben a pénzintézet összesen közel 200 millió forintot adományozott már sport-, oktatási- és kulturális célok támogatására, békéscsabai programok megvalósítására. Ennek részeként 2013-ban indult a Budapest Bank Békéscsabáért Program, amely keretében 100 és 500 ezer forint közötti összegekre pályázhatnak azok a nonprofit szervezetek, amelyek tevékenységük révén hozzájárulnak Békéscsaba és agglomerációja fejlődéséhez. A program eddigi hét lezárult ciklusa során összesen 269 pályázat érkezett; közülük 74 civil szervezet 104 nyertes pályázata részesült összesen 34 millió forint vissza nem térítendő támogatásban. (X)

FEL