1,5 milliárd forint értékben fejlesztették a Békés megyei autóbusz-állományt

2021. október 8. 17:07 | Papp Ádám Sándor

22 új busszal bővül a Békés megyei autóbusz-állomány. A Volánbusz jármű-fiatalítási programjában 1,5 milliárd forint értékben érkeztek és érkeznek majd korábban forgalomban nem használt járművek.

Az elmúlt hetekben 5 darab csuklós autóbusz, 10 Credobus Econell és további 7 új Credobus Inovell is megkezdte szolgálatát Békés megyében – erről tartott sajtótájékoztatót pénteken délután a Volánbusz Zrt.

Az új csuklós buszok a Békés-Békéscsaba, Vésztő-Békéscsaba, Újkígyós-Békéscsaba, Csorvás-Békéscsaba és Békéscsaba-Gyula autóbuszvonalakon közlekednek a jövőben. Ezen típusú járművel 51 ülő- és 55 állóhelyet biztosítanak az utasok számára.

A 10 darab Credobus Econell a Füzesgyarmat-Békéscsaba, Vésztő-Békéscsaba, Gyula-Vésztő, Kertéssziget-Füzesgyarmat-Szeghalom-Békéscsaba, Nagyszénás-Orosháza, Orosháza-Békéscsaba, Tótkomlós-Békéscsaba, Békéscsaba-Gyomanedrőd, Pusztaföldvár-Orosháza, Mezőkovácsháza-Orosháza útvonalakon közleked majd. A járművek 75 utas szállítására alkalmasak.

 

Fotó: Papp Ádám / behir.hu

Fotó: Papp Ádám / behir.hu

 

A 7 Credobus Inovell a Békéscsaba-Debrecen, Orosháza-Debrecen, Csökmő-Békéscsaba, Füzesgyarmat-Békéscsaba, Vésztő-Békéscsaba, Tótkomlós-Szeged, Mezőkovácsháza-Békéscsaba és Békéscsaba-Szarvas viszonylatokon közlekedik majd, összesen 73 fő egyidejű szállítására alkalmasak.

Herczeg Tamás országgyűlési képviselő fontos mérföldkőnek nevezte a fejlesztést, hiszen a békéscsabai és a megyei utasok modern, kényelmes és minden igényt kielégítő buszokon utazhatnak.

– Nagyon sok feltételnek felelnek meg ezek az új buszok. A járművek akadálymentesítettek, így kerekesszékkel és babakocsival is könnyedén fel lehet szállni rájuk. Továbbá a buszok légkondicionáltak és olyan szolgáltatás is van, amely informatikai alapon tájékoztatja az utasokat, hogy helyileg hol tart vagy mikor indul a busz. Nagyon fontos az, hogy bár dízel meghajtású járművekről van szó - a helyi közlekedésben jönnek majd az elektromos buszok - de ezek távolsági járatok és a legszigorúbb európai uniós előírásoknak megfelelő az a környezetszennyezési hatáérték, amellyel ezek a járművek mennek – emelte ki a politikus.

Szegedi Balázs, a Békés Megyei Közgyűlés alelnöke Zalai Mihály elnök nevében megköszönte a magyar kormány támogatását, valamint a Volánbusz Zrt.-nek, hogy modern autóbuszokkal bővült a Békés megyei közlekedés.

– Az érkező autóbuszok kiemelkedő szerepet játszanak a vidéki autóbusz-közlekedés megújításában – erről már Bói Loránd, a Volánbusz általános vezérigazgató-helyettese beszélt.

– A falvakban, zsáktelepüléseken élők számára gyakran az egyetlen közlekedési lehetőséget jelentik járataink, amelyek Békés megyében több, mint 50 kistelepülés lakói számára teszik lehetővé a városok kényelmes és gyors elérését. A forgalomba álló összesen mintegy 1,56 milliárd forint értékű 22 új autóbusz éves szinten 1,6 millió utas számára nyújt biztonságos és minőségi szolgáltatást. A járműveknek köszönhetően a megye autóbusz-állományának átlagéletkora 15 évről 12re csökkent és a flotta 11 százaléka újult meg – emelte ki a vezérigazgató-helyettes.

Arról is beszélt, hogy folyamatosan fejlesztik a megye helyközi közlekedését, ennek eredményeként 2018 óta a most érkező járművekkel együtt összesen már 40 darab új autóbusz kezdte és kezdi meg szolgálatát a térségben.

További programok »

Itthon

A Magyar Kultúra Lovagja lett a szarvasi születésű Dobrotka Pál

Dobrotka Pál évtizedekig élt Békés megyében; a csabaiak leginkább a vendéglátás területéről ismerik. Közben egy jó másfél évtizede már könyvkiadóként is tevékenykedik. 2011 óta a szegedi központú Nemzeti Értékek Könyvkiadó egyik alapítója és vezetője.
2022. január 27. 16:44
FEL