13 ország 800 judósa lépett tatamira az utánpótlásversenyen

2021. június 22. 09:38 | behir

Visszatért a régió egyik legnagyobb nemzetközi utánpótlásversenye, a Budapest kupa. Nemzetközi szinten mérettették meg tudásukat és erejüket a judósok.

A versenyen tizenhárom ország csaknem nyolcszáz judósa lépett tatamira. A BM Kano Judo SE versenyzői a kétnapos megmérettetésről egy arany-, egy ezüst-, és két bronzéremmel tértek haza, illetve két pontszerző hetedik helyet szereztek.

Szombaton az U18 és az U13 kategória lépett tatamira. Gyáni János ifjúsági és diák korcsoportú tanítványai sikeres napot zártak.

Női -63 kg-ban az ifjúsági válogatott, Szentandrászki Gréta állt tatamira. Magabiztos és technikás versenyzéssel uralta a súlycsoportot. Első mérkőzésén revansot vett riválisán a junior országos bajnoki bronzéremért egy wazari értékű technikával, ezt követően az elődöntőben pillanatok alatt gyönyörű ippon értékű technikával kényszerítette földre osztrák ellenfelét. A döntő mérkőzésen válogatotthoz méltóan mozgott a szőnyegen és hajtott végre ippon értékű kontratechnikát ellenfelén, így lett a súlycsoport aranyérmese. 

Gyáni János edző így nyilatkozott: „Gréti az egyik legnagyobb reménységem, hatalmas akaraterővel rendelkező versenyző és egy fantasztikus judós. Sokat dolgozott ezért a sikerért, a sok munka végre kifizetődött. Megmutatta, hogy ki a -63 kg legjobbja!"

Férfi +90 kg-ban Kara Bence és Bozó Bence mérettette meg magát az idősebbek között. Az ifjú reménységek egy vereség után a vígaszágon folytatták, ahol egymással kellett megküzdeniük. A mérkőzésen Kara Bence hajtott végre akciót csapattársán és folytathatta éremért a küzdelmet, míg Bozó Bence pontszerző hetedik helyen végzett. A bronzmérkőzésen Kara Bence magabiztosan mozgott a szőnyegen, két wazari értékű dobással felülmúlta ellenfelét, így bronzéremmel tért haza.

A férfiak egyik legnépesebb súlycsoportjában -66kg-ban Őzbas Yasin képviselte egyesületét. Két győztes mérkőzést követően a negyeddöntőben (a későbbi aranyérmes) ukrán ellenfelével szemben 12 perces küzdelmet követően taktikai hibát vétett, így vígaszágon folytatta a küzdelmet. A fárasztó mérkőzést egy győztes és egy vesztes mérkőzést követte, így a fiatal tehetség pontszerző hetedik helyen végzett.

Délután a diák korcsoportú versenyzők álltak tatamira.

A lányok +56 kg-os súlycsoportjában Kertész Lívia állt szőnyegre, a magyar kupa győztese nagy esélyekkel indult el első nemzetközi megmérettetésén. Lívia magabiztosan mozgott a szőnyegen, cseh ellenfelén ippon-, míg román ellenfelén wazari értékű technikát hajtott végre és került a döntőbe. A döntő mérkőzésen hibát vétett, így ezüstérem került a nyakába.

A fiúk -49 kg-os kategóriájában a diák C országos bajnok Gajdács Ábel mérte fel magát nemzetközi szinten. Az utánpótláskorú reménység első mérkőzésén búcsúztatta cseh ellenfelét, majd a negyeddöntőben a későbbi aranyérmessel szemben alulmaradt. Ábel végül az idősebbek között helyezetlenül zárt.

Vasárnap az U15 kategória következett, ahol a serdülő Héraklész válogatott, Perecz Márk indult nagy esélyekkel. A kétszeres országos bajnok a tőle megszokott küzdelmi habitussal mozgott a tatamin egyedül a későbbi döntős grúz ellenfele tudta megállítani. A vereséget követően vígaszágon folytatta a küzdelmet, ahol két magyar és egy holland ellenfelén hajtott végre ippon értékű földharc technikákat, így idősebbek között nemzetközi szinten lett a bronzérem tulajdonosa.

Az egyesület olimpikonja, Özbas Szofi világbajnoki hetedik helyével biztosította kvótáját és gőzerőkkel készül a tokiói olimpiai játékokra. Szofi (-63 kg) 2021. Július 27-én áll tatamira Magyarország képviseletében.

 

További programok »

Sport

"A küzdősport iskolai oktatása nem szólhat arról, hogy ki kit ver meg!"

A karate elemek oktatásának egyre nagyobb szerep jut az oktatási intézmények testnevelés óráin. A karate kerettantervet már akkreditálták, így elkezdődött az „aprópénzre váltása” ennek a fontos munkának, vagyis, hogy egyre több iskolában és egyre nagyobb mértékben kerüljön sor a karate elemek oktatására. Gregor László kérdéseire sensei Csákvári László VIII. DAN karatemester válaszolt.
18:17
FEL