Zsebbe vágó kérdésekről döntött a kormány

Csökken a baromfihús, a tojás és a friss tej és az internetszolgáltatás áfája.

Az Országgyűlés elfogadta a jövő évi adócsomagot – írja a Hirado.hu. A kormány javaslata alapján a baromfihús, a tojás és a friss tej áfája 5 százalékra, az internetszolgáltatásé és az éttermi étkezésé pedig 18 százalékra csökken. A nemzetgazdasági miniszter szerint ezzel 55 milliárd forint bevételről mond le az állam a háztartások javára. Az Országgyűlés elfogadta a jövedéki adóról szóló új törvényt is, amely a kőolaj világpiaci árához köti az üzemanyagokra rakodó közterhet. Emelkedik a dohánytermékek jövedéki adója, és az e-cigaretta is bekerül a jövedéki termékek közé.

Több termék és szolgáltatás áfája is csökkenhet

Az Országgyűlés kedden elfogadta a kormány jövő évre javasolt adócsomagját, amely a baromfihús, a tojás, a friss tej forgalmi adóját 5 százalékra, míg az internetszolgáltatás és az éttermi étkezés áfáját 18 százalékra mérsékli 2017-től. A képviselők 126 igen szavazattal, 6 nem ellenében és 59 tartózkodás mellett fogadták el Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter mintegy harminc törv ényt megváltoztató javaslatát.

Több tízezer forint marad a pénztárcákban

A tárcavezető közlése szerint az áfacsökkentésekkel 55 milliárd forint bevételről mond le az állam a háztartások javára. A kormány számításai alapján egy nyugdíjas házaspárnál átlagosan 15-20 ezer forintot, a nagycsaládosoknál 30-35 ezer forintot, a kétgyermekeseknél pedig 80-85 ezer forintot hagyhat jövőre az áfacsökkentés és a személyi jövedelemadó-kedvezmény növelése. A kétgyermekesek családi adókedvezménye az szja-törvény módosításával 5 ezer forinttal, 30 ezerre emelkedik.

Békéscsabán már számolnak

– Úgy számoltuk, hogy a tejtermékek ára átlagosan 10 százalékkal lesz kevesebb. Ez persze azt hozza magával, hogy az emberek sokkal könnyebben meg tudják majd venni a a termékeket. Ugyan ez vonatkozik a csirkére, és illetve a tojásra, ahol mintegy 20 százalékos csökkenésre számítunk – mondta  Fazekas Julianna, a békéscsabai Százas ABC boltvezető-helyettese.

 

Megosztás:

Címke: , , ,