Zöld villamossal a szmog ellen

A szmog ellen egész Európában rendszeresek a tiltakozások.

Forgalmas nagyvárosokban a levegőbe jutó szennyező anyagok felhalmozódása és a kedvezőtlen időjárási tényezők következtében – amikor a szennyező anyagok függőleges elszállítása legyengül, vagy teljesen elmarad – szmog, azaz füstköd alakulhat ki. Főként az őszi és a téli időszakban a légszennyezés miatt Magyarország területén több nagyvárosban is veszélyessé minősítik a levegőt. Budapest kiemelten kockázatos zóna a hazai légszennyezettségi mutatókat nézve, hiszen a magyar fővárosban egész évben az egészségügyi határérték közelében mozog a légszennyezettségi index. A szennyezett levegő, az emberi tüdőre és ezzel az egész szervezetre gyakorolt káros hatása mellett a bőrünk egészségének sem kedvez.

Az Európai Számvevőszék legutóbbi jelentése szerint a rossz levegőminőség miatt naponta több mint ezer európai hal meg idő előtt, tízszer több, mint közlekedési balesetben.

A szmog ellen rendszeresek a tiltakozások. Hazánkban a Greenpeace Magyarország a Levegő Munkacsoporttal együtt  már 2016-ban kidolgozott egy javaslatcsomagot a helyzet javítására a magyar lakosság egészségének védelmében.

Lengyelországban sajátos módját választották a figyelem felhívására a környezetvédők. Az MTI által közreadott képeken a szmogellenes kampány keretében járja az utcákat Katowicében a növényekkel díszített villamos 2018. október 18-án. A sziléziai iparvidék központjában a legszennyezettebb a levegő Lengyelországban, ezért indított kampányt a vajdaság vezetése és a város közlekedési vállalata a levegőtisztaság érdekében.

 

Forrás: 24.hu

 

Megosztás:

Címke: , , ,