Zöld Óvoda elismerést kapott a Kölcsey Utcai és Ligeti sori Óvoda

2020. február 5. 14:22 | Papp Ádám Sándor

A felhívásra olyan intézmények pályázhattak, melyek megfelelnek a Zöld Óvoda kritériumainak, többek között nagy hangsúlyt fektetnek a környezet- és egészségtudatos nevelésre.

A Földművelésügyi Minisztérium és az Emberi Erőforrások Minisztériuma megbízásából a Magyar Mezőgazdasági Múzeum 2019-ben is nyílt pályázatot hirdetett óvodák számára a „Zöld Óvoda” és „Örökös Zöld Óvoda” cím elnyerésére. Békéscsabáról a Kölcsey Utcai és Ligeti Sori Óvoda székhely óvodája részesült az elismerésben, melyet jBudapesten vehettek át az intézmény képviselői január 23-án.

– A „Zöld Óvoda” cím elnyerésének vágya már régóta foglalkoztatta a nevelő közösségünket. Szemléletmódunk és a környezeti tudatformálásban elért eredményeink hatására pályáztuk meg a már meglévő Madárbarát Óvoda cím mellé. Játékvarázs Pedagógiai Programunkban kiemelten foglalkozunk a néphagyományok őrzésével, átörökítésével, a jeles napok felidézésével, ami elkezdődik szeptemberben és pünkösdig tart. Ez is a környezettudatos élet része. Több helyi szervezettel tartunk kapcsolatot, például a Körösök Völgye Natúrpark Egyesülettel, a Zöld 14 Egyesülettel és a Magyar Környezetgazdálkodási és Vidékfejlesztési Társasággal – árulta el a behir.hu megkeresésére Pribelszki Péterné intézményvezető.

Emlékeztetett, hogy az óvodában az elmúlt időszakban többek között gyógy-és fűszerkertet telepítettek és a megtermett gyógynövényekből teát és illatosítót is készítettek.

 

 

– Virágágyásokat alakítottunk ki a szülőkkel, melyekben közösen ültetik a növényeket, így a programnak közösségépítő szerepe is van. Emellett megvalósult a szelektív hulladékgyűjtés és a hulladék újrahasznosítása, esővizet gyűjtünk a locsoláshoz, komposztálunk, mellyel a kiskertünk tápanyagpótlását biztosítjuk. Madárbarát óvodaként folyamatosan etetjük a madarakat, védelmet nyújtunk nekik azzal, hogy odúkat helyeztünk ki. Minden csoportnak van külön etetője és itatója, a gyerekeknek kell ügyelniük arra, hogy tollas kis barátaink számára mindig legyen kint ennivaló és víz. A csoportokban a természetsarkok adnak helyet a „természet kincseinek” és a vízi élővilág mindennapos megfigyelésére alkalmas akváriumoknak – taglalta az intézményvezető.

Pribelszki Péterné hozzátette: a tervek között szerepel az "érzékelő ösvény” kiépítése, a meteorológiai állomás telepítésével és a fecskék védelmében tett kezdeményezésükkel.

 

További programok »

FEL