Zöld önkormányzat: Őszi virágosítás Békéscsaba közterületein

2022. október 20. 13:05 | Hidvégi Dávid

Békéscsaba egyre virágosabb város, az itt élők mellett az önkormányzat is minden évben nagy hangsúlyt fektet a virágosításra. Tavasszal mintegy 25 ezer palántát ültettek el a város különböző pontjain, míg most, ősszel 27 ezret helyeznek el.

Csiaki Tamás, a polgármesteri hivatal városüzemeltetési osztályának vezetője a megkeresésünkre elmondta: már elkezdték az őszi virágültetést a forgalmasabb, kiemelt helyeken, azaz a buszpályaudvaron, a Szent István téren, a Szabadság téren, Lencsési úton, Jaminában és a Széchenyi ligetben.

Az egynyári növények elvirágzását, valamint a virágágyak megfelelő előkészítését követően kezdődött az őszi virágok kiültetése.

– A virágosítás jelenleg közel húsz helyszínt érint, ami nagyjából 1300 négyzetmétert jelent. A feladatot a Békéscsabai Városgazdálkodási Kft. szakemberei végzik folyamatosan, ütemezetten, ugyanakkor eső esetén természetesen kicsit tolódhatnak a munkálatok – jegyezte meg Csiaki Tamás.

Az osztályvezető ismertette, hogy idén ősszel 27 ezer palántát rendelt az önkormányzat – nefelejcset, árvácskát és százszorszépet –, továbbá 3000 virághagymát, ami jellemzően tulipán és nárcisz. A városgazdálkodás nemcsak elülteti, hanem folyamatosan gondozza is a virágokat, ami locsolást a gyomírtást jelent. Csiaki Tamás beszélt arról is, hogy az utóbbi időszakban sajnos előfordultak viráglopások, és az eltulajdonított növényeket pótolni kellett.

A nefelejcs, az árvácska és a nárcisz azért igen kedveltek, mert hűvös időben is nyílnak. Virágaik akár késő ősszel, télen is mutatósak, páratlan színskálájukkal pedig ellensúlyozni tudják a tél komorságát. Az időben elültetett és kellő talajhőmérséklet mellett begyökeresedett növények szépen bokrosodnak, gazdagon és hosszan tartóan virágoznak. A most elültetett virágok májusig lesznek földben, ezt követően kezdődik majd a nyári virágültetés.

Tavasszal nemcsak földbe ültettek virágokat, a pergolákra, a kandelláberekre, a hidak korlátjaira is kihelyeztek ládákat, valamint közel 50 darab virághengert is kitettek Békéscsaba közterületeire. Idén újításként a Kórház utcai hídra is kikerült 2-2 darab virágláda. Ezeket a virágedényeket a téli időszakra eltárolják és majd csak tavasszal ültetnek újabb növényeket.

Fotó: Szarvas Péter polgármester facebook oldala

További programok »

FEL