Zöld folyosó épül Békéscsaba és Mezőberény között

2023. március 10. 06:29 | Fajó Attila

A Hatvanezer Fa Egyesület úgynevezett dűlőfásítási programjának részeként azoknak a régi utaknak a visszafásítása a cél, amelyek régen a közlekedés biztonságát voltak hívatottak őrizni egy-egy település között. Úgy tűnik, hogy egyre közelebb a cél.

A mezőgazdasági földművelés miatt kipusztított fasorok fontos szerepet játszottak akár a talajerózió féken tartása, akár az állatvilág számára biztosított élő- és búvóhely végett. A szakemberek arra figyelmeztetnek, hogy "agrosivataggá" válhatunk, ha nem teszünk ellenlépéseket.

A Békéscsabát és Mezőberényt összekötő, a felsőnyomási 20 kilométeres szakaszon fákkal, cserlyékkel beültethető zöld folyosó kialakítása fontos lépés környezetünk megóvásában. Siklósi István, Mezőberény polgármesterének kezdeményezésére, a helyi vadásztársasággal összefogva szerezték be azokat a facsemetéket, amelyeket már el is ültettek, mintegy 8 kilométer hosszan.

– Ennek egy, a saját térségünkre alkalmazandó tájszemléletnek kell lennie – nyilatkozta még korábban Duray Balázs, az egyesület szakmai koordinátora.

Az ökológiai szempontok figyelembevétele csak erősíti és fenntarthatóvá teszi a vármegye agrárgazdálkodását. A szakember azt is leszögezte: a mezővédő erdősávokat a gazdákkal közösen, egyetértésben kell kialakítani.

 

Galéria

További programok »

FEL