Zenés komédiával nyitott a Jókai Színház

2017. január 30. 08:02 | Laczkó Viktória

Különleges díszbemutatóval indult az év a Békéscsabai Jókai Színházban: Ivan Kušan Balkán kobra című műve Tasnádi István átdolgozásában, Katkó Ferenc rendezésében került színre. A díszbemutató házigazdája a Békéscsabai Médiacentrum Kft. volt.

A Balkán kobra előadást erőteljes karakterek nagyszerű összjátéka teszi élvezetessé. A darab egyik főszereplője, Ankica megformálója Komáromi Anett. A színésznő úgy fogalmazott: nagyon szereti az előadást és a szerepet is. Az előadásban együttműködtek a Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház tagjaival, akikkel hamar egymásra hangolódtak.

– A különleges világot megteremtő darab jól illeszkedik a Jókai színes éves műsortervébe – mondta Seregi Zoltán. Az igazgató szerint a Balkán kobra egy nagyon jó és fergeteges vígjáték. – Ilyen is kell – folytatta, hozzátéve: – Emellett döntöttem és úgy tűnik, sikerrel, mert a közönség nagyon szereti. Amit mindig szoktam mondani, hogy művészi minőség is legyen, tehát a közönség szeresse, élvezze, fölszabadultan kapcsolódjon ki, de azért legyen benne sok olyan dolog, ami művészet is.

A Balkán kobra premier után finom ételek, táncelőadások és zene társaságában töltötték el a szombat estét a színészek és vendégek a Vigadóban. A díszbemutató házigazdájának szerepét a Békéscsabai Médiacentrum vállalta magára. A Médiacentrum már az alakításakor elhatározott célként fogalmazta meg, hogy közszolgálati jellegű médiaszereplőként kíván jelen lenni a megye médiaszereplői között – fogalmazott Opauszki Zoltán, a Békéscsabai Médiacentrum Kft. ügyvezetője. 

– Meghatározó, közszolgálati médiaszereplővé kívántunk válni – mondta az ügyvezető. – Ebből gyakorlatilag önmagából következik az, hogy a város, a megye kulturális és közművelődési életét erőteljesen szeretnénk bemutatni és szeretnénk eljuttatni a megye polgáraihoz. Ezért fontos, hogy ezekkel az intézményekkel – a Jókai Színházzal, a Munkácsy Mihály Múzeummal, a Csabagyöngye Kulturális Központtal és más szereplőkkel nagyon-nagyon erős együttműködést szeretnénk kialakítani. Erre számos példa volt már ebben az évben is, közös produkciókat hoztunk létre, és ez a produkció is ebbe illeszkedik.

A Médiacentrum része a Csabai Mérleg című, valamennyi békéscsabai háztartásba eljutó, ingyenes városi lap, a behir.hu hírportál, valamint az újonnan létrehozott, 7.TV, közszolgálati városi televízió. E három médium egységes, integrált szervezetet képez - emlékeztette a jelenlévőket Opauszki Zoltán, hozzátéve: a Médiacentrum - a békéscsabai, Békés megyei intézményrendszer elemeként - aktívan segíti a városi, megyei rendezvények, programok, események, kiállítások, koncertek, színházi darabok népszerűsítését, erőteljes támogatást nyújtva ezzel Békéscsaba Megyei Jogú Város és Békés megye településeinek valamennyi kulturális, közművelődési intézményének.

A műsorvezető Szabó László, a Magyar Teatrumi Társaság titkára volt, aki úgy véli, a díszbemutatók 100 százalékkal megnövelik a színházi élményt.

– A nézők imádják, amikor beleshetnek a kulisszák mögé. Természetesen imádják azt is, amikor a színházat látják a maga valóságában, úgy, ahogy azt mindennaposan csinálják: beülnek a nézőtérre, a színész játszik, megvan az interakció – fejtette ki Szabó László, hozzátéve: – A közönség borzasztóan szereti azt is, amikor egy picit többet tud meg egy előadásról, amikor látja a színészt civilben, amikor hall pár mondatot arról, hogy jött létre az előadás, hogyan próbáltak, hogy rontottak el dolgokat, hogy nevettek, vagy sírtak a próbán. Ezek a premier utáni alkalmak, amikor találkozhat alkotó és néző, ez szerintem még legalább 100 százalékot hozzátesz az élményhez, hiszen azzal az élménnyel mehetnek haza a nézők, hogy közvetlenül a színészek szájából hallhatják hogyan jött létre a produkció - fogalmazott a szakember. 

 

FEL