Zavarhatjuk hétvégén a szomszédot?

Van, aki legszívesebben megtiltaná hétvégén a fűnyírást, barkácsolást.

Nehéz igazságot tenni: van, aki törvényben foglalná, hogy hétvégén ne lehessen füvet nyírni, fát vágni, kalapálni, hiszen a szombat és a vasárnap a pihenésé. Más úgy véli: hétköznap nincs ideje kerti munkát végezni vagy éppen barkácsolni, marad a hétvége.

Békéscsabán nincs kimondottan arra vonatkozó rendelet, lehet-e hétvégén zavarni a szomszédot a fűnyíró vagy éppen a fűrész zajával. Velencén évekkel ezelőtt próbáltak rendeletet hozni arról, mikor lehet zajongani, azonban gyorsan kiderült, túl szigorúak a szabályok. Mosonmagyaróváron június óta tilos hétköznapokon este 9 és reggel 8 óra között, illetve szombat este 10 órától vasárnap – és ünnepnapokon – reggel 9-ig, valamint déltől másnap reggelig lakóövezetben zajongani. Különösen tilos ebben az időben bekapcsolni a motoros fűnyírót, a motorfűrészt, a kerti traktort, a rotációs kapát, illetve az ipari vagy barkácsgépeket. De az is büntetésre számíthat, aki önkormányzati zöldfelületen – ebbe beletartoznak a kaviccsal, kőzúzalékkal, fakéreggel borított területek is – autózik, motorozik, biciklizik, illetve ott parkol vagy kempingezik. A szabályszegők öttől 50 ezer forintig terjedő helyszíni vagy 20 ezertől 200 ezerig terjedő közigazgatási büntetéssel sújthatók.

 

Békéscsabán is tehetünk panaszt

Békéscsabán nincs erre konkrét rendelet. A városban csak a polgári törvénykönyv ide vonatkozó cikkelyei érvényesek. Azaz: mindenki köteles tartózkodni minden olyan magatartástól, amellyel másokat, különösen a szomszédokat szükségtelenül zavarná, vagy amellyel jogaik gyakorlását veszélyeztetné.

Dr. Urbán-Zsilák Klára, a közigazgatási osztály vezetője elmondta, ezen szabályok alapján a panaszosnak lehetősége van birtokvédelmi eljárást kezdeményezni, ha például a szomszéd állandóan füvet nyír, ő pedig ezért nem élvezheti a kertje vagy a terasza nyugalmát. Ha több mint egy éve tart az áldatlan állapot, akkor a Békéscsabai Járásbírósághoz lehet fordulni. Ha kevesebb, mint egy éve, akkor a város jegyzőjénél lehet az illetékköteles eljárást kezdeményezni.

 

Égetni tilos vasárnap

– Avar és kerti hulladékok égetésére viszont vonatkozik önkormányzati rendelet. E szerint szabályt sért az, aki vasárnap vagy munkaszüneti napon éget, illetve az is, aki helyi védettség alatt álló területen gyújt tüzet. Nyáron délelőtt 10 és este nyolc óra között lehet égetni, ha nem rendeltek el országos tűzgyújtási tilalmat.

Megosztás:

Címke: , , , , , ,