Wilma a brit robot, amelyik már egyenként gondozza a növényeket

2018. november 13. 14:48 | behir

Olyan robotot fejlesztett ki egy brit cég, amely képes megkülönböztetni egymástól a szántóföldi növényeket, így például a búzát a többi gabonafélétől. A "Wilma" elnevezésű robot alkalmas arra, hogy minden egyes kikelt növényt akár külön-külön is gondozni lehessen a szántóföldeken.

Egy brit agrártechnológiai cég szerint jövedelmezőbbé válhatnak a gazdaságok, ha a mai traktorok helyett robotokat használnak - írja az agrarszektor.hu.  A robotok ugyanis sokkal nagyobb teljesítményre és pontosságra lehetnek képesek, így pedig javíthatók a termésátlagok és minimalizálható lehet a kemikália-felhasználás is. A brit cég  "Wilma" névre keresztelt robotja valójában intelligensen és önállóan működő szántóföldi növénytermesztési rendszerként működik. A robot minden döntést nagy mennyiségű adat alapján hoz meg, és olyan kifinomult operációs rendszerrel működik, amely képes a termény és a talaj megfigyelésére, illetve gondozására is. Így lehetővé válik, hogy a szántóföldeken minden egyes növényt külön-külön lehessen gondozni úgy, hogy ne keletkezzen jelentős veszteség. "Wilma" több kisebb robotot is irányít, az ő feladatuk, hogy permetezzék, illetve ellássák megfelelő tápanyaggal a növényeket.

A kifejlesztett technika észreveszi a földből kikelő valamennyi gabonaszálat, illetve a károsítók legkisebb, növényeken tapasztalható jeleit is. A megfigyelések után elemzi az adatokat, és meghatározhatja a javítóintézkedéseket is. A fejlesztési eredmények ma már azt is lehetővé teszik, hogy a robot a búzát megkülönböztesse az egyéb gabonaféléktől is - derül ki a nemzetközi híradásokból.

 

További programok »

Mezőgazdaság

Kevesebb, de mennyiségre elég alma termett, Békés megyében is

Habár a kiszámíthatatlan időjárás: az év eleji aszály, majd a májusban jött hirtelen, nagy mennyiségű eső, végül a jégverés és később a napégés más mezőgazdasági terményhez hasonlóan a gyümölcsösöknek sem tett jót, s habár a termésmennyiség elmarad a tavalyitól, a szakemberek szerint még sincs ok pánikra: lesz elég alma.
2019. október 10. 13:32
FEL