Volt egyszer egy Százas ABC

2024. február 10. 08:16 | Such Tamás

1977. október 18-án felevatták Tiszántúl addigi legnagyobb áruházát, az Univerzált és vele párhuzamosan a Százas ABC-t. Ezzel Békéscsaba „kereskedelmi gócpontja” az akkori Szent István király téri (ma Szent István tér) Centrum Áruház és szomszédságából áthelyeződött az akkori Tanácsköztársaság útjára (ma Andrássy út).

„A megye legnagyobb élelmiszer üzletét Tyler gondolákkal, korszerű hűtő- és fagyasztószekrényekkel látták el, míg a bevásárlást kézikocsik könnyítették. A szállítószalagos pénztárfülkékben optikai árjelzős mérlegek segítették a gyors és pontos kiszolgálást” – írja Seres Sándor, a Békés Megyei Népújság munkatársa az 1977. október 19-én megjelent Dr. Shágy Vilmos belkereskedelmi miniszter adta át az... című írásában.

Hamarosan nemcsak a város, a megye, de még a határon túlról is átjáró romániai lakosok legnépszerűbb élelmiszer-kiskereskedésévé vált a Százas.

 

Marik Gyuri az átmeneti időszakban a piacra fog járni – Fotó: Such Tamás / behir.hu

 

– Nagyon sokáig állandó munkavállaló gárdája volt a Százas ABC-nek, és szinte, mondhatni kihalásos alapon lehetett új eladóként bekerülni a kollektívába – mondja Tyetyák Magdolna, a Reál üzlethálózat részeként működő Élésker Kft. ügyvezetője. – Szerénytelenül elmondható, hogy békéscsabai viszonylatban még mindig jelentős forgalma van az ABC-nek.

A névvel kapcsolatban megjegyzi, minden üzletnek volt valamilyen azonosító száma, és merő véletlenségből valaki kitalálta: „Legyen ez a 100-as!”, de nem azért, mert előtte már volt a 99. Az üzlet 1977-től állami vállalati működésben volt, majd 1991-ben megalakult az Élésker Kft., amely ez idáig az üzemeltetője. A hálózati logó többször változott, de maga az üzemeltetője nem; és a Százas mindig ott volt a neve mellett – például Reál Élelmiszer Százas ABC.

– Nem akarok senkit sem elkeseríteni, de ha az a generáció megkopik egy kicsit, akik az üzlet kezdeteit ismerték, akkor már nem lesz egyértelműen Százas ABC. Jó hír azonban, hogy néhány kolléganő beadta az életrajzát, akikkel a vevőink áprilisban újra találkozhatnak az új üzletben – fűzi hozzá.

 

 

A nyitás óta a Százasban vásárló, 80 esztendős Rácz Ildikó Mária szerint mindig udvarias, segítőkész kiszolgálásban volt része. Azonfelül lenyűgözte az egész boltra kiterjedő rend és tisztaság, ami szerinte nem minden városi kereskedésről mondható el.

Az 1981 óta itt dolgozó Vraukó Ilona üzletvezető-helyettes – aki ugyan már nyugdíjas, de még mindig szeret ott dolgozni – elmeséli, a napokban a szemtanúja volt, hogy az egyik törzsvásárló a Lőkösházi kenyérből a szokásos kilós helyett vagy egy fél bevásárlókocsinyit vásárolt. Majd otthon felvágja őket, beteszi a fagyasztóba és két hónapra bespájzol a következő bolt nyitásáig.

– Ahhoz képest, hogy viszonylag nagy alapterületű az üzlet, családias hangulatban teltek midennapjaink – folytatja. – Sokszor nemcsak vevők érdeklődtek a termékek felől, hanem mi is megkérdeztük, hogy mit főznek vacsorára? Csodálatos a törzsvevők ragaszkodása, valaki már csütörtökön elbúcsúzott tőlünk. A minap a néhány boltvezető és helyettes is utoljára körbesétálta az üzletet.

 

 

Közben készítünk egy-két fotót, majd a Százas másik két cégére is, Feketéné Nagy Zsófi és Megyeriné Bondár Vera is csatlakozik hozzánk. Katt-katt-katt. Ekkor megszólal a pénztáros, Képíró Vivien is: „Én is akarok fotózkodni!” Így már négyen vannak; végül Székely Bandi is beáll a hölgykoszorúba (nyitóképünkön). „Ma már nem vagyunk teljesen fehérben… lázadunk!” – teszi hozzá Ilona.

Ugyanis február 10-én, szombaton 15 órakor lezárul egy korszak; becsukja ajtóit a Százas ABC – Ez az utolsó tánc jár nekünk című, a szombat esti búcsúbulit Vivien szervezte meg – ahova közel negyven dolgozót várnak.

***

– Április 11-én az Andrássy út 3-5. szám alatt egy SPAR szupermarketet tervezünk megnyitni, erősítve a lakosság ellátásbiztonságát, a SPAR-tól megszokott magas színvonalon – tájékoztatta a behir.hu-t Maczelka Márk, a Spar Magyarország Kereskedelmi Kft. kommunikációs vezetője. Hozzátette, a SPAR az üzletformátumai alapján nevezi el áruházait, melyek az alábbiak lehetnek:

- SPAR szupermarket
- City SPAR szupermarket
- INTERSPAR hipermarket
- OMV-SPAR express
- ORLEN-DESPAR
- SPAR partner
- SPAR market

 

További programok »

Gazdaság

Még az államtól vásárolt föld is átadható lesz

Komoly érdeklődés kíséri a gazdaságátadás lehetőségét: a családon belüli generációváltáshoz immáron elegendő lesz egyetlen szerződést kötni, a folyamatot pedig jelentős összegű pályázati forrásokkal is ösztönzik.
2024. február 25. 17:55
FEL