Völner: A magyar hadtörténet egyik legnagyobb diadala a nándorfehérvári győzelem

2016. július 22. 11:28 | Mikóczy Erika

A magyar hadtörténet egyik legnagyobb diadala volt a nándorfehérvári győzelem - hangsúlyozta az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára pénteken, a nándorfehérvári diadal 560. évfordulóján Budapesten.

A Honvédelmi Minisztérium (HM) Hadtörténeti Intézet és Múzeumban a déli harangszó elhangzása után kezdődött megemlékezésen Völner Pál azt mondta: eltelt 560 év, és Európa most ismét veszélyben van, ismét meg kell védenünk határainkat, kultúránkat. Most viszont egy más jellegű veszély, nem fegyveres seregek, hanem bevándorlók özöne fenyegeti Európát - tette hozzá.

Az államtitkár kitért arra is, hogy a közép-európai országok érzik a veszélyt és egy állásponton vannak Magyarországgal, meg akarják őrizni az európai értékközösséget. Megjegyezte: Magyarország mindent megtett és megtesz, hogy az illegális bevándorlókat megállítsa. Brüsszel azonban egy jogszerűtlenül meghozott döntést is megpróbál "ránk kényszeríteni", amely szerint kötelező lenne befogadni migránsokat, és a magyarok nem mondhatnánk meg, kikkel akarnak együtt élni - fejtette ki Völner Pál, aki szerint ez az október 2-ai népszavazás tétje. Meg kell értetni Brüsszellel, hogy nem politizálhat saját polgárai ellen, mert "azzal halálra ítéli az egész kontinenst" - fogalmazott az államtitkár. "Nem az európai eszmére, nem az Európai Unióra mondunk nemet, hanem a valóságot figyelembe nem vevő bevándorlás-politikára" - jelentette ki.

Az illegális bevándorlók évszázadokra változtatnák meg Európát - mondta Völner Pál, kiemelve: az európai kultúrát "nemcsak a lassú pusztulás fenyegeti", hanem a terrorizmus is.

A Hunyadiak kora bizonyítja, hogy a nemzet képes megvédeni önmagát, olyan eredményeket tud elérni, "amelyekre több száz évvel később is büszkék lesznek fiai". "Erős országra, összetartó nemzetre van szükség" - szögezte le az államtitkár -, "csak az ilyen államok közössége lehet képes arra, hogy Európát is megvédje, és ezáltal lehetőséget teremtsen újbóli felemelkedéséhez".

A központi programok péntek délelőtt a Dunán díszsortűzzel kezdődtek meg, majd díszmenet indult a budai Várba, ahol megkoszorúzták Hunyadi János szobrát. A nándorfehérvári diadal emléknapján a hadtörténeti múzeumban megnyílt a Hunyadiak páncélban című kiállítás.

A Nándorfehérvárt (a mai Belgrádot) védő keresztény magyar seregek 1456. július 22-én több mint kéthetes csata után győztek II. Mehmed török szultán hadai ellen, megállítva ezzel hetven évre a törökök további európai terjeszkedését és Magyarország meghódítására irányuló próbálkozását. Ehhez mérhető győzelmet addig soha nem aratott keresztény sereg a szultáni haderő felett.

A nándorfehérvári diadal emléknapjának megünnepléséről 2011-es országgyűlési határozat rendelkezett.
   
Forrás: MTI

MTI fotók: Balogh Zoltán és Koszticsák Szilárd

Ezek is érdekelhetik

FEL