Vizsgálni kell, miért akarnak gyilkolni

Rendészeti képzés indul szeptembertől Békéscsabán.

Rendészeti őr, valamint rendészeti ügyintéző képzés indul szeptembertől Békéscsabán és Miskolcon. Erről is szó volt azon az Élvonalban a Biztonsággal című konferencián, amelyet a Békéscsabai Szakképzési Centrum szervezett. A kétnapos találkozón neves szakemberek tartanak előadást a migráció és a terrorizmus aktuális helyzetéről.

A Békéscsaba Szakképzési Centrumban idén ősszel tovább bővül a rendészeti képzés. A szakemberek egyetértenek abban, hogy az újonnan indult szakok a fiatalok számára még vonzóbbá tehetik a térséget. Janza Frigyes professzor, a Magyar Rendészeti Társaság elnöke közölte, elmondta, száz hallgató beiskolázására számítanak az új szakon, amelynek fő kérdése az lesz, hogyan lehet igazgatási és rendészeti szempontból kezelni a migrációs nyomást. Pogácsás Tibor, a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára is hangsúlyozta, hogy a migrációs válság eddig nem tapasztalt kihívást jelent Európa számára és ez olyan gazdasági, szociális és társadalmi válság előszele lehet, amelyből Európa akár vesztesként is kikerülhet. Hozzátette: tavaly körülbelül egymillió migráns érkezett Európába, idén a lezárt zöldhatár ellenére több mint 15 ezer ember lépett be Magyarország területére. Pogács Tibor kiemelte: olyan piacképes és biztos megélhetést nyújtó perspektívát szeretnének adni a fiataloknak, amire alapozhatják a jövőjük, amire alapozhatják a családjuk jövőjét.

Az Élvonalban a Biztonsággal című kétnapos konferencián a rendészeti képzés mellett a terrorelhárítás legújabb feladatairól is szó esett. Georg Spöttle szerint a terrorizmus és a terrorelhárítás ma már külön tudományággá nőtte ki magát. A terrorizmus-szakértő hozzátette: a migráció pszichológiai, szociológiai, valamint kriminológiai hatásait tekintve ma már nem elég egy rendőrtiszti főiskola elvégzése. Ahhoz, hogy a kialakult helyzetet megfelelően lehessen kezelni, mélyebb szintű ismeretekre van szükség. A Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint meg kell vizsgálni a hátterüket, a pszichéjüket azoknak az embereknek, akik a radikális iszlámhoz vonzódnak. Kérdés, a terroristák miért találják vonzónak azt, hogy embereket gyilkolhatnak meg, hogy háborús övezeteket nyitnak meg. Georg Spöttle arra is kitért, hogy a bevándorlók komoly egészségi problémákkal – tuberkulózissal, HIV- vagy hepatitisz-fertőzéssel – érkeznek, amelyek kezelése költséges. Idén a német állam 27 milliárd eurót irányzott elő az ellátásukra, miközben az iskolák felújítására nincs pénz és a nyugdíjkorhatárt 71 évre tervezik kitolni. Georg Spöttle szerint a határzárral Magyarország megmutatta, hogy meg tudja védeni a határokat és az állampolgárokat. Hozzátette: tapasztalatai szerint a migránsok "kiokosodtak", az utóbbi időben kis, egy-két-három fős csoportokban, Románia felől próbálnak belépni Magyarországra.

A program ma tovább folytatódik, az előadásokon többek között szó lesz arról, hogy a Közel-Kelet konfliktusok milyen hatással lehetnek a migrációs hullámra, de a Röszkei határ helyzetét, mindennapjait is érinti majd a konferencia.

Megosztás:

Címke: , , , , , , ,