Vízilabda: A csabai klub célja, hogy itthon tartsák a fiatal sportolókat

2022. július 14. 16:39 | behir.hu

Fodor Ádám, a Békéscsabai Vízilabda Klub vezetőedzője összegezte a kilenc csapat 2021-2022-es teljesítményét és elemezte a fejlődést.

OB II-es felnőtt csapatot Ajtai Miklós játékos edző irányítja, de Fodor Ádámnak vezetőedzőként rálátása van a gárda munkájára. Bár amatőr, hobbi szinten dolgozó közösségről van szó, évről évre mégis ott vannak az egyre erősödő és egyre népesebb OB II-es mezőnyben. 

A mester szerint mindenképpen nagy pozitívum, hogy lassan ötven éve van az országos bajnokságban szereplő felnőtt csapata a klubnak, amely az utóbbi években ott van az idén már 28 fős mezőny közepén. A csapatban rendszeresen helyet kapnak benne a saját nevelésű fiatalok, illetve az „öregek” között Csatári Szabolcs, a kapus Vozár Miklós, az időközben a pólóval felhagyó Lukácsi Marcell, valamint Dobos Ferenc.

"Hosszú távú célunk, hogy a majdan az ifiből kiöregedő játékosok alkossák a felnőtt csapatot, és újra megcélozzák az OB I B-t, ám ez sok nehézséggel jár rövid távon. Nevelő egyesület vagyunk, sokszor már a gyermek korosztályú fiataljainkra is szemet vetnek a nagyobb klubok, más esetben pedig az érettségi után vízilabdázóink tovább tanulnak más városok egyetemein, így pedig nehéz „feltölteni” a felnőtt csapatot. De klubunk nem adja fel, hiszen ott a példa: egykor a nagy öregjeink majd egy évtizeden át az OB I B-ben viaskodtak, sőt, egy alkalommal már az első osztály kapuját is megdöngették. Ezt kellene középtávon elérnie a mai generációnak is" – fogalmazott a vezetőedző.

Fodor arról is beszélt: fő céljuk, hogy a város fiatalságával megismertessék és megszerettessék a vízilabdázást és hosszú távon igyekeznek megtartani a saját nevelésű fiatalokat. Erre szerinte különösen jó az országos utánpótlás-bajnokság, ahová évek óta besorolást nyernek eredményeik alapján. Idén is szűk létszámú ifjúsági együttessel dolgoztak, úgy véli, ha nagyobb rendszerességgel és komplett csapattal állhattak volna ki, sokkal több pontot gyűjthettek volna. Hozzátette: ez az a korosztály, amelynél nagy az évközi lemorzsolódás, egyesek az érettségire és a továbbtanulásra készülnek, mások pedig egyéb csábítás miatt elfordulnak a vízilabdától. A serdülő korosztály Csabán meglehetősen hiányos: a vezetőedző szerint volt, aki sérülés miatt, más csak úgy abbahagyta a sportolást. Az elsőéves serdülők nem minden esetben tudták azt hozni, amit a másodévesek, ám a klub most azon dolgozik, hogy ők is dinamikusabban fejlődjenek. Az eredmény pedig már látszik: a gyenge őszi szezon után némileg acélosabbak voltak a tavaszi folytatásban. Ezzel párhuzamosan népes volt a gyermek korosztály, a fejlődés során ők ugrották a legnagyobbat.

A teljes összegzés a klub hivatalos oldalán olvasható.

További programok »

FEL