Visszatekintő: Szarvas Péter polgármester, képviselő, 2. vk. – Hajrá Békéscsaba

2024. április 13. 13:30 | behir.hu

Öt évvel ezelőtt, 2019. október 13-án volt az előző önkormányzati választás, amikor arról döntöttünk, hogy a 2019–2024-es ciklusban kikre bízzuk a város vezetését. Most arra kértük a békéscsabai képviselő-testület tagjait, foglalják össze az ebben a ciklusban végzett önkormányzati munkájukat. Az alábbiakban Szarvas Péter polgármester beszámolóját olvashatják.

Amikor tíz évvel ezelőtt először, majd öt éve másodjára is megtiszteltek bizalmukkal a békéscsabaiak, és lehetővé tették, hogy a közös terveink megvalósításán dolgozzak, nem sejtettük, hogy milyen kihívások elé állítja az élet a világot, az országot és szeretett városunkat. Talán elég csak a Covid-járványt, az ukrajnai háborút és a nyomukban járó gazdasági nehézségeket említenem.

Nehéz öt éven vagyunk túl. De bármilyen akadályt is gördített elénk a sors, a település összetartó közössége legyőzte az akadályokat és a nehézségek ellenére is rengeteget fejlődött, sőt jelenleg is épül és szépül Békéscsaba.

 

 

Dinamikus és látványos fejlesztések valósultak meg a Magyarország Kormányától és Európai Uniótól érkezett forrásokból.

– Jelenleg is folyamatban van az M44-es út fejlesztése. A Kormány 100 %-ban finanszírozott beruházása révén megvalósult a békéscsabai régió bekötése a hazai gyorsforgalmi úthálózatba. Egyre többen használják a 2021-ben átadott Fürjesi elkerülő utat, ami tehermentesíti Jamina útjait. A biztonságos közlekedés feltételeinek biztosításáért, a fejlesztés részeként az 5,2 kilométeres összekötőút csomópontjaiban körforgalmak, valamint az út nyomvonala mentén kerékpárút is kiépítésre került. 2022 tavaszán elindult a forgalom a Lencsési lakótelepet és a Kétegyházi utat összekötő Építők útján.

– A csabai lakosok komfortérzetét, életminőségét javítják a kormányzati forrásból megvalósult útfelújítások, út- és járdaépítések, melynek eredményeképpen 2022 december végéig közel 100 földes utca kapott szilárd burkolatot, 63 utcában újult meg a leromlott állapotú burkolat, valamint 154 utca járdaburkolata újult, illetve épült meg.

– Tavaly befejeződött a piacunk fejlesztése, melynek keretében megépült egy új parkolóház, valamint egy modern 6 153 m2 alapterületű fedett- nyitott vásárcsarnok. Az idejétmúlt környezet helyett komfortos környezet várja az árusokat és a vásárlókat.

– Elkészült a kulturális és építészeti kincseket bemutató Wenckheim turista- és kerékpárút, melynek részeként közel 20 kilométer hosszan kerékpárforgalmi létesítmények és attrakciós elemek épültek. Az Év Kerékpárútja címet is elnyerő kerékpárút elragadó tájakon vezet, bemutatja a csabai bányatavak gazdag élővilágát, illetve a Munkácsy Negyed kulturális kincseit is.

– A Munkácsy Negyed kialakításához kapcsolódóan 2023-ban adtuk át az új bábszínházat, valamint megújult a Munkácsy Emlékház és a hozzá kapcsolódó Omaszta park. Mindezen túl a festőgéniuszhoz kapcsolódóan köztéri szobrokat helyeztünk ki, megújult a Kiss Ernő utca és Kórház utca közötti híd és zajlik a Deák – József Attila utcai híd átépítése is.

–  Egyre népszerűbb a családok körében a CsabaPark, amelyet napról napra többen keresnek fel sportolási, vagy kikapcsolódási céllal.

– Folyamatosan korszerűsödnek, bővülnek óvodáink, bölcsődéink és közintézményeink. Megújult és kényelmesebb lett a gerlai orvosi rendelő és befejeződött a Kazinczy utcai orvosi rendelő-együttes fejlesztése is.

 

 

Békéscsaba zöld város! Sokan és sokat dolgozunk a város rendezettségének növeléséért, a közterületek ápolásáért. Jelenleg 150 hektárnyi erdő van a város tulajdonában, Békéscsaba közigazgatási területén pedig 63 ezer fa áll. Az elmúlt három évben 1 300 fát és 3 000 darab erdészeti csemetét telepítettünk.

Városunk köztereit évről évre egyre több színpompás virág ékesíti. Mára a virágágyások összterülete meghaladja az 1300 négyzetmétert. Reagálva az egyre aszályosabb nyári hónapokra, megsokszoroztuk az öntözés kapacitását. Három új helyszínen, a Petőfi ligetben, az Árpád fejedelem téren és a Szent István téren építettünk ki automata öntözőrendszert.

Fontos a város rendezettsége! A több mint 300 000 négyzetméternyi közterület tisztántartását és a közel 200 hektáros zöldterület kaszálását egyre több munkatárs bevonásával végzi a városgazdálkodási kft. Az elszáradt fák eltávolításának folyamata megkezdődött, az első két ütemben 473 fát érintően. Idén várhatóan még további 300 fás szárú növény kitermelésére kerülhet sor, pótlásukról több ütemben gondoskodunk.

138 új buszváró telepítése valósult meg valamennyi városrészben. 11 000 korszerű, energiatakarékos LED izzó telepítésével megtörtént a közvilágítás korszerűsítése. Megvalósítottuk és üzemeltettjük az alkonykapcsolós rendszert, ami növeli a közlekedésbiztonságot.

A város több pontján okoz gondot a parkolás, ezért az elmúlt időszakban bővítettük többek között a MIVA bölcsőde, a Madách utcai általános iskola és az Esély Pedagógiai Intézet környezetének parkolóhelyeit is.

Jelenleg sikerpályán vagyunk. A várost és a körzetemet érintő számos fejlesztés és a lakossággal való folyamatos párbeszéd eredményeként sikeresnek tekintem az elmúlt időszakot.

Ennek a tíz évnek a munkája megmutatta, hogy együttgondolkodva, közösen képesek vagyunk pozitív irányba vinni Békéscsaba sorsát. Hiszek abban, hogy a gondos, szorgalmas, alázatos munkának lesz folytatása, és Békéscsaba tovább fejlődhet.

Galéria

 

További programok »

Önkormányzati hírek

Közel egymilliárd forintból fejlesztik az Árpád fürdőt

Sikeres pályázatot nyújtott be a békéscsabai önkormányzat az Árpád fürdő, a Munkácsy Negyed és a CsabaPark fejlesztésére. A beruházások a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz részeként 950 millió forint európai uniós támogatásból jönnek létre. A munkálatok várhatóan jövőre kezdődnek és 2026. első felében fejeződnek majd be.
17:36
FEL