Visszaszorul az import szója

2017. augusztus 14. 17:07 | behir

Ősszel kerülhet a kormány elé az új nemzeti fehérjeprogram, amely egyik fő célként a genetikailag módosított (GMO) szója importjának visszaszorítását célozza. A tervek szerint a milliárdos nagyságrendű program teljes költségvetését nemzeti forrásból biztosítaná a kormány.

A közeljövőben véglegesíti a nemzeti fehérjeprogramról szóló kormány-előterjesztést a Földművelésügyi Minisztérium – nyilatkozta Gyuricza Csaba, a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ (NAIK) főigazgatója. A program az őszi hónapokban, vagyis szeptember október környékén kerülhet a kormány elé.A négy-öt évre tervezett programot a NAIK koordinálja majd, és a tervek szerint nem csak a szója lesz a központban, hanem például a gabonanövények ipari feldolgozásakor keletkező melléktermékek is. Gyuricza Csaba hozzátette: a programra költött összeg várhatóan milliárdos nagyságrendű lesz, és ezt teljes egészében nemzeti forrásokból biztosítják.A napokban jelentették be, hogy Magyarország Ausztriával közösen rendezi meg a 2018-as Kína-Európa Szója Szimpóziumot, amelynek célja többek között a tengerentúlról érkező szójaimport csökkentése. Ez az együttműködés azért is jelentős, mert Kína meghatározó ország a fehérjenövények előállításában, és Magyarországhoz hasonlóan elkötelezett a GMO-mentes mezőgazdaság mellett. A nemzeti fehérjeprogram egyik fő célja is az, hogy a GMO-s szójaimportot vissza lehessen szorítani.

forrás: agrarszektor.hu

További programok »

Itthon

Két Békés megyei fürdő vesz részt a Strandok éjszakáján

Július 26-án tartják a Strandok éjszakáját, a 10. évét ünneplő rendezvényhez idén több mint 40 fürdő csatlakozott országszerte – mondta el a szentendrei V-8 Uszoda és Szabadidő Központban tartott keddi sajtótájékoztatón Boros László Attila, a Magyar Fürdőszövetség elnöke.
2019. július 16. 16:05
FEL