Visszaesett a hazai villamosenergia-fogyasztás januárban

2021. március 12. 12:50 | Hidvégi Dávid

Az európai aggregált villamosenergia-fogyasztás emelkedett januárban az előző év azonos időszakához képest, a régió országaiban azonban, így Magyarországon is csökkent a felhasználás, elsősorban az enyhe időjárás miatt – közölte a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) pénteken.

A tájékoztatás szerint az előző hónap kiugró árai után a másnapi piaci árak visszatértek az elmúlt öt év januárjára jellemző tartományba. A hazai árak többször is alacsonyabbak voltak, mint az osztrák és német piac árai, mivel Nyugat-Európában folytatódott az alacsony nap- és szélerőművi termelés, a Balkánon azonban bőséges volt a vízerőművek termelése. Ez azt eredményezte, hogy – bár Magyarország általában északi irányból importál és a déli országokba exportál – az áramlás iránya januárban gyakran megfordult, Horvátországból és Szerbiából szinte folyamatosan importáltunk, miközben Ausztria felé kiszállítás történt.

A MEKH jelezte azt is, hogy az erőművek januárban magas rendelkezésre állással üzemeltek. A kedvező piaci környezetben folyamatosan termelt a hosszú éveken át álló debreceni és nyíregyházi gáztüzelésű erőmű is.

A termelés 48,7 százalékát nukleáris, 32,6 százalékát gáztüzelésű, 8,7 százalékát pedig lignit termelőegységek biztosították. A közlemény szerint az időjárás nem támogatta a megújulók termelését, a naperőművek 2,2 százalékát adták a teljes termelésnek, a szélerőművek pedig 2,1 százalékát.

További programok »

FEL