Közösségek Hete, kicsit másként – Íme a Békés megyei programok!

2020. május 10. 17:06 | Varga Diána

Idén virtuálisan rendezik meg a Közösségek Hete országos rendezvénysorozatot május 11. és 17. között Így is összetartozunk mottóval.

Idén az ország mintegy 80 települése kapcsolódott be a programsorozatba - közölte a Szabadtéri Néprajzi Múzeum Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ az MTI-vel. A Közösségek Hete felvezető eseményeként arra kérik a résztvevőket, hogy saját otthonukban állítsanak májusfát, díszítsenek májuskosarat, amelyen elhelyezhetik jókívánságaikat, üzeneteiket. Az alkotások a május 11-re elkészülő online kiállításon, az Állíts Te is májusfát elnevezésű Facebook-csoportban tekinthetők meg.

Idén hat tematikából választhattak a programszervezők. Van olyan tájház, amely virtuális sétára invitálja az érdeklődőket, más online játékra buzdít, de lesz karanténkonyha, zenevonaton utazó térzene, otthon is felhasználható ökotippek, és fel lehet fedezni például a tatabányai bányautakat is.

A programsorozat a Szabadtéri Néprajzi Múzeum - Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ vezetésével, az Országos Széchényi Könyvtár és az NMI Művelődési Intézet Nonprofit Közhasznú Kft. közreműködésével született. A programokról a www.kozossegekhete.hu honlapon tájékozódhatnak bővebben az érdeklődők.

 

Mindeközben Békés megyében

Megyénkben három településen: Békéscsabán, Dévaványán és Mezőberényben csatlakoztak a programokhoz. 

A Csabagyöngye Kulturális Központ virtuális alkotóműhely foglalkozást szervez Baráth Évával. A Békéscsabai Népi Díszítőművész Szakkör vezetője az “ablakos” bio tasak készítését mutatja majd be, amelynek elkészítésével, majd mindennapi használatával csökkenthetjük a hulladék mennyiségét. Emellett a  Békéstáji Művészeti Társaság egyik tagja, E. Szabó László virtuális kiállítását tekinthetjük meg. 

A DÁMK Bereczki Imre Helytörténeti Gyűjtemény a Facebook oldalán oszt meg az érdeklődőkkel helytörténeti kincseket, 100 évvel ezelőtti neves személyekhez kapcsolódó emlékeket. 

Az Orlai Petrics Soma Könyvtár, Muzeális Gyűjtemény és Művelődési Központ múltidéző virtuális tárlatot szervezett Dédszüleink gyermekkora címmel és gyermeknapi rajzpályázatot hirdetett, melyre május 30-ig lehet pályázni; könyveket ajánlanak a karantén idejére a család hete alkalmából; online origami workshopra hívják a szülőket; lesz mazsorettbemutató és a csipkekészítés kulisszatitkaiba is be lehet lesni. 

A Békés megyei programokról szóló részletes információ ide kattintva tekinthetők meg.

További programok »

Kultúra

FEL