Virtuális feltöltődés a város szívében

2016. július 27. 19:06 | behir.hu

Ismét birtokba vették a festőművészek Békéscsaba főterét. A Békéstáji Művészeti Társaság idén tizenkettedik alkalommal hívott meg nemzetközi művészeket, hogy megismerjék egymás munkáit és inspirációt gyűjtsenek az egy hét alatt. A résztvevők szerda délelőtt egy szabadtéri festésen mutatták be sajátos szín- és formavilágukat az itt lakóknak.

Békéscsaba főterén bárki megismerhette az alkotói munka folyamatát, ahol nem csak színekből, de stílusokból is bemutattak jó párat a meghívott művészek.

Ágoston Lóránd festőművész először járt Békéscsabán, de hamar megérintette a viharsarki város. Mint mondta a délelőtti közös festés egy nagyon jó lehetőséget teremt arra, hogy ne csak a művekkel, hanem a művészekkel is találkozhassanak a helyiek.

- Általában a képzőművészek arca ismeretlen marad, holott mi nem zárkózunk be a szobába és nem magunknak festegetünk. A cél minden esetben az, hogy megmutassuk alkotásainkat a közönségnek is - fogalmazott Ágoston Lóránd.

Idén négy országból érkeztek festőművészek Békéscsabára. Lengyelországból, Szlovákiából, Szerbiából és Romániából utaztak ide képzett és a szakmában számon tartott alkotók. A nemzetközi piktorok a közös festés mellett szakmai prezentációkat, beszélgetéseket is tartanak egymásnak a héten.

Lonovics László, a Békéstáji Művészeti Társaság elnöke elmondta, mindenkinek van egy egyéni stílusa, de minden esetben inspirálja, előremozdítja a művészt, ha valaki egy másfajta szemléletet mutat be a számára. Az ilyen találkozások egyfajta megújulásra késztetik az alkotót.

A művésztelep tehát egy nagyon jó lehetőség arra, hogy az alkotók megismerjék egymás munkáját, látásmódját. Gnandt János képzőművész szerint a közösen eltöltött hét, évről évre egyfajta virtuális feltöltődést jelent a résztvevők számára. Mintha 13 különböző kiállításon jártunk volna a héten, az itt szerzett tapasztalat pedig felbecsülhetetlen mindannyiunk számára.

A táborban készült képekből július 29-én 17 órakor kiállítás nyílik a Munkácsy Mihály Múzeumban, később pedig az itt látható festmények egy része a városi hivatalok falát díszíti majd.

 

FEL