Virágzik a nyári tőzike a Hármas-Körös hullámterében

2019. április 29. 07:49 | behir

Aki a napokban sétálva vagy kerékpározva kilátogat a Hármas-Körös hullámterébe Gyomaendrőd környékén, azt szemet gyönyörködtető fehér virágszőnyeg fogadja.

 

A hullámtéri kubikerdők szegélyében nyíló, szálas levelű, bókoló virágú hagymás növény nem más, mint a védett nyári tőzike.

 

Hasonlít a hóvirágra (fotó: KMNP/Tóth Tamás)

Jellegzetessége, hogy a kocsányon nem egy, hanem általában 3-5 apró virág nyílik, s szirmaik csúcsán egy-egy kicsiny zöld folt virít.

 
Hasonlít a hóvirágra, de annál jóval termetesebb, akár 50 centiméter magas is lehet, s míg a hóvirág kora tavasszal bújik elő, addig a nyári tőzike időjárástól függően már április elejétől virágozhat nyárelejéig.
 
A nyári tőzike az üde vagy nedves talajú ligeterdők és mocsárrétek növénye. Élőhelyeinek nagysága az alföldi folyók XIX. századi szabályozása óta töredékére csökkent, így ma már csak kis számban él a töltések közé fogott folyó-hullámtereken és a mentett oldalon foltszerűen megmaradt üde ártéri területeken. A Körös-Maros Nemzeti Parkban a Körös-ártér részterületén él szórványosan.
 
Forrás: Körös-Maros Nemzeti Park
 
FEL