Villanyszámlára, teherautóra gyűjtenek az állatvédők

2023. január 25. 15:11 | Vári Bianka

Gyakorlatilag napról napra él a békéscsabai Remény-Lak Állatvédő Egyesület, nem tudják még, miből fizetik ki a villanyszámlát. A kutyákért mindent megtesznek, hiszen ők csak az emberekre számíthatnak.

A feladatok reggel 8 órakor, jellemzően etetéssel kezdődnek a menhelyen. A kutyák olyannyira hangot adnak türelmetlenségüknek, hogy még beszélgetni is nehéz mellettük. Aztán, ahogy mindenki elé kerül harapnivaló, úgy csendesednek el, és hagynak szót átmeneti gazdáiknak. Csicsely Brigitta, a Remény-Lak önkéntes állatmentője, társaival naponta több órát tölt a kutyákkal. Mint mondta, az etetés után takarítás, és az egészségügyi feladatok ellátása következik. Azt is elárulta, hogy minden gondozónak megvan a maga kis kedvence a menhely lakói közül, legyen az egy éppen bekerült kölyök, egy idős, vagy különösen nehéz sorsú kutya. A munka azonban nemcsak fizikai nehézségekkel jár, érzelmileg is kihívás elé állítja a gondozókat.

 

fotó: Vári Bianka (behir.hu)

 

– Biztos, hogy mindenkinek nehéz, nekem is, de visz tovább az, hogy ők számítanak az emberre, és valakinek törődni kell velük. Ezt le kell küzdeni, és menni tovább, mert ők várnak ránk - fogalmazott az önkéntes.

A kutyák sokféle okból kerülnek a menhelyre. Vannak, akiket utcákból, útszélről hoznak be, vannak, akikre zsákba kötve bukkannak rá valahol, de olyanok is, akiket gazdájuk visz be a menhelyre, mert már nem kívánják tovább tartani az állatot. Néhány hetestől a 13 évesig, aprótól a méretesig jelenleg 120 négylábút gondoznak a telepen, de a kutyák gyakorlatilag özönlenek, és igény lenne akár 2-3-szor ennyi jószág befogadására, azonban a férőhelyek száma ezt nem engedi – erről már az egyesület elnöke számolt be. Bencsik Tiborné hozzátette, hogy a munkatársak igyekeznek minden bekerülőt minél hamarabb gazdához juttatni – természetesen feltételekkel. Minden kutyát oltásokkal, parazitamentesítéssel és ivartalanítás után, szerződéssel engednek új családba.

A feladatok ellátása kiadásokkal jár, amelyek az elmúlt időszakban rendkívüli módon emelkedtek. Mind a táp, mind a gyógyszerek és az állatorvosi ellátás költségei mintegy megduplázódtak. Ma egy kutya teljes körű ellátása közel száz ezer forint.

 

 

– És akkor jön még erre az áramszámla. Ugye van egy konténerünk, ahol a beteg kutyák lábadoznak, illetce a kiskutyák is ott vannak bent. Ott éjjel nappal megy a fűtés. A melegedőben is kell kicsit fűteni a dolgozókra, meg az itt lévőkre. És most 300 ezer forintos áramszámlát kaptunk, amit igazából nem is tudjuk még, hogy fogjuk kifizetni.

Az egyesületnek ráadásul műszaki gondokkal is meg kell küzdenie. Korábbi autójukat motorhiba miatt el kellett adniuk, ezért most egy újra van szükségük, amellyel az állatokat orvoshoz tudják szállítani, az ehhez szükséges pénz azonban egyelőre hiányzik a kasszából. Az állatvédők minden segítségnek örülnek.

– Nemcsak a pénznek örülünk, itt minden adománynak helye van, legyen akár élelem, vagy nem használt, kidobásra szánt pokrócok, takarók. Ezeknek itt mind hasznát tudjuk venni - mondta az állatvédő.

***

Amennyiben Ön segíteni szeretne az egyesületnek ezen a számlaszámon teheti meg:

Remény-Lak Állatvédő Egyesület, Békéscsaba
Kondorosi Takarékszövetkezet, számlaszám: 53700072-16047301
IBAN:HU82 5370 0072 1604 7301 0000 0000
SWIFT/BIC: TAKBHUHB 

fotó: Vári Bianka (behir.hu)

További programok »

FEL