Világszínvonalú produkcióban lesz látható az evolúciós folyamat a Csabagyöngyében

2016. január 11. 15:04 | behir.hu

Már épül az Élőkép Társulat békéscsabai bemutatójának játéktere a Csabagyöngyében. A fővárosi együttes január 13-án, szerdán este mutatja be Lepkévé válás – Konspiráció című vizuális mozgásszínházi produkcióját.

A 8x8x4 méteres játéktér felépítéséhez lebontották a kulturális központ Hangversenytermének színpadát. A különleges látványvilágot nyújtó, újonnan épített díszletben vetítés egészíti ki a mozgásszínházi előadást. Az indián eredettörténetet feldolgozó produkciónak nemcsak központi témája az átalakulás, de dramaturgiailag is egy lepkévé válási vagy evolúciós folyamaton megy keresztül.

Szoboszlai Annamária a tánckritika.hu oldalon így írt az előadásról: a díszlet egy „mikroszkópnyi lepkegubóra vagy galaktikus szülőcsarnokra egyaránt emlékeztető textilpalota a trükkös oldalkapuival, a rejtett, talajszintű kijárataival, és a mennyezet felől beszűrődő „méhszájjal.” A néző örömest átadja magát ennek az ember nélküli volt-lett valóságnak, melyben narrátor mesél a fán bebábozódó, metamorfózisra váró lepkéről, majd egy indián legenda nyomán a földi életformák megjelenéséről. S míg mitikus eredettörténetünket hallgatjuk, megelevenedik a színpad: a szellem fénnyé, a fény színné, a szín szilárd anyaggá, a szilárd anyag kavicstengerré, homoksivataggá és kristállyá álmodja önmagát; a kristály pedig virágos mezővé, fává formálódik...”

A Lepkévé válást egy mexikói történet is csodálatos és megtermékenyítő szellemi régiókba emelte. Eszerint ugyanis a színen húzódó cső nem más, mint Ixa, akit a hernyók „az átváltozás ősanyja”-ként ismertek, aki elsőként éli át a teljes és isteni álmot, így téve azt valóságossá.

A budapesti Élőkép Társulat a békéscsabai előadást követően, a jövő héten (január 21-22-én) a teheráni Fadjr Nemzetközi Színházi Fesztiválon mutatja be Lepkévé válás – Konspiráció című produkcióját.

A darab békéscsabai előadására (ami iránt a határon túl is nagy az érdeklődés) mindössze 1200 Ft a teljes árú jegy. A kedvezményes (nyugdíjas és diák) belépő mindössze 600 forintba kerül.

Forrás: Csabagyöngye Kulturális Központ

FEL