Világszerte pusztítja a méheket egy gyomirtó

2018. szeptember 26. 18:33 | behir

Az austini Texasi Egyetem csapatának új tanulmánya azt mutatja, hogy a glifozát hatóanyagú gyomirtónak kitett méhek elveszítik hasznos bélbaktériumaik egy részét, illetve érzékenyebbé válnak a káros baktériumok okozta fertőzésekkel szemben – írja az MTI.

A szakértők szerint ez bizonyítja, hogy a glifozát világszerte szerepet játszik a méhek pusztulásában.

- Pontosabb irányelvekre van szükség a glifozát használatáról, különösen a méhekkel való érintkezéséről, mivel a jelenlegi szabályok azt feltételezik, hogy a méhekre nem káros ez a gyomirtó– nyilatkozta Edick Motta, az Texasi Egyetem hallgatója és a csapat tagja.

Mivel a glifozát egy csak növényekben és mikroorganizmusokban fellelhető enzimre hat, korábban azt feltételezték, hogy az emberekre és állatokra nézve nem mérgező. Ám az új kutatás felfedte, hogy a méhek emésztőcsatornájában lévő mikrobiom megváltoztatásával a glifozát rongálja a rovarok védekezőrendszerét.

A szakértők a kísérletek során a mezőkön, kertekben és az utak mentén előforduló mennyiségű glifozátnak tették ki a méheket. A rovarok hátára színes pöttyöt festettek, hogy nyomon követhessék, és végül befoghassák őket. Három nappal a kísérlet után azt figyelhették meg, hogy a gyomirtó jelentősen csökkentette az egészséges bélbaktériumok mennyiségét. A glifozátnak kitett méhek emésztőrendszerében a hasznos baktériumok nyolc uralkodó fajából négynek esett vissza a száma. Leginkább a Snodgrassella alvi faj károsodott, ez az a mikroba, amelyik az élelem feldolgozását és a kórokozókkal szembeni védekezést segíti. A bélbaktériumok csökkenése után a megjelölt méhek nagyobb eséllyel pusztultak el a Serratia marcescens nevű kórokozó fertőzésétől. Az egészséges mikrobiomú méhek mintegy fele nyolc nappal a kórokozóval való találkozás után is életben volt, a glifozátnak kitett és károsodott baktérium-háztartású méheknek ugyanakkor csak nagyjából a tizede.

A kutatók azt javasolják a gazdálkodóknak, kertészeknek és a kertes házak lakóinak, hogy ne permetezzenek glifozátot virágzó növényekre, amelyeket a méhek is látogatnak.

 

Forrás: MTI

FEL