Világrekorddal zárult a parlagi sasok idei költési szezonja

2021. augusztus 3. 09:12 | behir

Az idei évben azonban igazi szenzációra bukkantak a kutatók, ugyanis a Körös-Maros Nemzeti Park egyik régóta ismert territóriumában négy egészséges fiókát találtak, amelyre nem volt eddig példa hazákban. A világon eddig négy esetben jegyeztek fel négytagú fészekaljat, de négy fióka sikeres kirepülését eddig még sohasem sikerült bizonyítani.

Mint ahogy arról beszámoltunk, hogy a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület az illetékes nemzetipark-igazgatóságok természetvédelmi őrszolgálatával az elmúlt három hétben végezte a parlagisas-fészkek közös éves ellenőrzését. A PannonEagle LIFE projektben zajló munka során országosan 137 fióka kapott egyedi ornitológiai jelölőgyűrűt, közülük három műholdas nyomkövetőt is – olvasható Pannoneagle közösségi oldalán.

A fészkek ellenőrzése során a szakemberek a zsákmány- és tojáshéj-maradványokat is begyűjtötték, sőt, a madarak vedlett tollaiból DNS-ujjlenyomatot is készítenek, hogy a világszerte veszélyeztetett faj szokásairól minél többet megtudjunk. Ezek a ritka madarak egy évben csak egyszer költenek, a költések mintegy harmada meghiúsul, és sikeres költés esetén is általában csak egy vagy kettő, ritkán három fiókát tudnak felnevelni a sasok.

A Körös-Maros Nemzeti Park egyik régóta ismert territóriumában négy egészséges fiókát találtak, amelyre nem volt eddig példa hazánkban. A szakemberek csak reménykedni tudtak benne, hogy mind a négyen sikeresen kirepülnek a fészekből, de biztosak nem lehettek benne, hiszen nincs tudomásuk olyan fészekaljról sehol a világon, amiből sikeresen repült volna ki ennyi fióka. A Körös-Maros Nemzeti Park kollégái folyamatosan szemmel tartották a fészket és megkapták a hírt, hogy mind a négy fióka elhagyta a fészket és a szülők felügyeletével fedezik fel a környéket. Mind a négy fióka lábára gyűrű került, így remény szerint még lehet majd őket látni!

További programok »

FEL