Világbajnok a magyar junior női kézilabda-válogatott!

2018. július 14. 21:45 | behir

Három a magyar igazság! A 2001-es és a 2003-as elveszített döntő után a magyar női junior kézilabda-válogatott ezúttal világbajnoki aranyérmet szerzett. Háfra Noémiék a debreceni fináléban kétgólos félidei hátrányt követően 28–22-re legyőzték Norvégiát. A magyar csapat Golovin Vlagyimir szövetségi edzővel százszázalékos teljesítménnyel nyerte meg a tornát, mind a nyolc meccsén győzött a debreceni junior világbajnokságon! A világbajnok magyar csapat tagja két csabai kiválóság Binó Boglárka és Giricz Laura is.

A mieink magabiztosan meneteltek a döntőig, a csoportkör nyitányán a brazilok ellen még szorosabb meccsen nyertek, majd Portugália, Montenegró és a csopor-telsőségről döntő mérkőzésen Norvégia ellen is fölényesen diadalmaskodtak.

A nyolcaddöntőben a lányok egy szorosabb első félidő után a második játékrészben hengerelve 14 góllal verték Szlovéniát, majd 14–17-es első 30 percet követően Romániát. Az elődöntőben Dél-Korea sem jelentett problémát, így 2001 és 2003 után harmadszor jutottak a mieink a vb-döntőbe, ahol Norvégia ellen ismét győzelmet arattak. 

 

A döntőben : Magyarország-Norvégia 28-22 (10-12)

Gólszerzők: Háfra, Klujber 8-8, Lakatos 4, Fodor 3, Pásztor, Szabó K. 2-2, Faluvégi 1, illetve Reistad 7, Jacobsen 4, Gabrielsen, Ellertsen, Fossheim 2-2, Olsen, Hovland, Nestaker, Lund, Syverud 1-1

A két együttes tehát korábban már játszott egymással a tornán: a csoportkör utolsó fordulójában a házigazdák 35-27-re győztek, és a fináléban is lendületesen, eredményesen kezdtek (4-1). A folytatásban a norvégok a pontos átlövéseiknek és a magyar hibáknak köszönhetően fordítottak (5-6).

 

Az aranyérmes magyar válogatott a női kézilabda junior-világbajnokság eredményhirdetésén (MTI fotó: Czeglédi Zsolt)

 

Akadozott a hazaiak támadójátéka, több mint hat percig nem találtak be, hétméterest hibáztak és a kettős emberelőnnyel sem tudtak élni, ráadásul a túloldalon a hatékony védekezés mellett Henny Reistad remekül lőtt, Sofie Grönlund pedig bravúrosan védett. A magyarok az utolsó nyolc percben csak egy gólt dobtak, így a szünetben Norvégia vezetett két találattal.

A magyar játékosokon kiütközött a felkészülés és a két hete zajló világbajnokság fáradtsága, védekezésben továbbra sem találták a norvégok ellenszerét, nagy lelkesedéssel mégis sikerült fordítaniuk (16-15). Golovin Vlagyimir szövetségi edző csapata sérülés miatt elveszítette irányítóját, Lakatos Ritát, ennek ellenére Háfra Noémi kiváló lövéseivel és Suba Sára védéseivel három góllal ellépett (21-18).

A torna legeredményesebb magyar kézilabdázója, Klujber Katrin volt a vezéregyéniség a hajrában, együttese öt perccel a vége előtt már öttel vezetett, és a különbséget rendkívül fegyelmezett játékkal még növelni is tudta, így a telt házas Főnix Csarnok közönsége előtt világbajnoki címet ünnepelhetett.

A magyar együttesnek a korosztályváltás miatt a szombati volt az utolsó közös mérkőzése.

A torna álomcsapatába három magyar játékos került be: a legjobb balátlövő Háfra Noémi, a legjobb jobbszélső Faluvégi Dorottya, a legjobb beálló pedig Pásztor Noémi lett.

A világbajnok magyar válogatott névsora:

Binó Boglárka, Faluvégi Dorottya, Fodor Csenge, Giricz Laura, Háfra Noémi, Hlogyik Petra, Hornyák Bernadett, Horváth Laura, Kácsor Gréta, Klujber Katrin, Kuti Bettina, Lakatos Rita, Márton Gréta, Pásztor Noémi, Pénzes Laura, Suba Sára, Szabó Kitti, Tóvizi Petra, szövetségi edző: Golovin Vlagyimir, edző: Pigniczki Krisztina.

 A világbajnokságon az aranyérmet a magyarok, az ezüstérmet a norvégok, a bronzot pedig a dél-koreaiak érdemelték ki.

 

Forrás: Nemzeti Sport, MTI

További programok »

FEL