Vigyázzunk a gyermekekre!

Békés megyében idén eddig három olyan közlekedési baleset történt, amelyben kerékpár csomagtartóján, pótülésében ülő gyermek sérült meg. A rendőrség kéri a szülőket, nagyszülőket, hogy tegyenek meg mindent a kicsik biztonságáért!

Kevesebb, mint hat hét alatt három kerékpáron utazó gyermek sérült meg közlekedési balesetben, Békés megyében. Egy hároméves kisfiút január 6-án, Szarvasról vittek kórházba. Édesanyja a kerékpárja csomagtartóján vitte, de menet közben a hátsó kerék elkapta a gyermek egyik lábát, így a kicsi leesett a csomagtartóról és könnyebben megsérült.

Sarkadon, a Béke sétányon, február 1-jén egy tolató autó ütközött neki egy kerékpárosnak. A kerékpáros nő szintén a csomagtartón vitt egy kétéves gyermeket, aki könnyű sérülést szenvedett. Békéscsabán február 7-én történt hasonló baleset. A Kazinczy utca és az Illésházi utca kereszteződésében egy személygépkocsi elütött egy kerékpáros nőt. A kerékpár gyermekülésében utazó ötéves kislány súlyosan megsérült.

A balesetek megelőzése és a gyermekek védelme érdekében a rendőrség kéri a szülőket, nagyszülőket, hogy tartsák be a közlekedési szabályokat! Az előírások is a kicsik biztonságát szolgálják.

Kétkerekű kerékpáron 16. életévét betöltött személy szállíthat 10 évnél nem idősebb, a kerékpárt nem hajtó utast a kerékpár pótülésén. A kerékpárra gyermekülés úgy szerelhető fel, hogy az ülés és a rajta ülő gyermek a vezetőt a kilátásban és a vezetésben ne akadályozza, a kerékpár világításait, prizmáit ne takarja el. A vezető háta mögött közvetlenül elhelyezett gyermekülés csak úgy megengedett, hogy háttámlával és a gyermek méretére beállítható úgynevezett utas visszatartó rendszerrel, tehát rögzítő pántokkal, övvel van ellátva. Ennek olyannak kell lennie, hogy a gyermek ne tudja kikapcsolni és ne tudjon kibújni belőle. Az üléshez kapaszkodót és lábtartót is fel kell szerelni, és a lábtartónak meg kell akadályoznia, hogy a gyermek lába a kerékkel érintkezésbe kerülhessen. Az ülés, a kapaszkodó és a lábtartó nem lehet összefüggésben a kormányzott kerékkel, valamint az azzal együtt elforduló szerkezettel.

A kerékpáros bukósisak nem kötelező, de ajánlott, hiszen egy balesetnél, amikor a kerékpár eldől, súlyos fejsérüléstől óvhatja meg a gyermeket.

Emellett fontos, hogy a gyermekkel kerékpározók fokozott óvatossággal közlekedjenek, legyenek nagyon körültekintőek! Ha úgy látják, hogy más jármű vezetője lehet, hogy nem adja meg az elsőbbséget számukra, inkább álljanak meg, forgalmas kereszteződésekben szálljanak le és tolják át az úton a kerékpárt. Emellett a rendőrség minden járművezetőt arra kér, hogy türelmesen, figyelmesen közlekedjen. A forgalomban résztvevők sokat tehetnek a balesetek megelőzéséért azzal, ha betartják a szabályokat és odafigyelnek egymásra.

Forrás: police.hu

Megosztás:

Címke: , , , , , ,