Vigyázzon a bukszusára!

2016. május 10. 16:11 | Balázs Anett

Békés megyét is elérte a selyemfényű puszpángmoly áradat. A bukszusok kártevőjét hazánkban Sopron környékén figyelték meg először 2011 őszén, azóta az egész országban elterjedt és óriási pusztítást végzett. Feltehetőleg Ázsiából került hazánkba a lepke, melynek hernyói a bukszusok levelével táplálkoznak.


Negyven évnyi gondos munkát pár hónap leforgása alatt tették tönkre a puszpángmolyok egy békéscsabai kertben. A moly zöld színű lárvái általában a levelek hátoldalán rejtőzködnek. A kárt a hernyók a rágásukkal okozzák. A fiatalabbak csak hámozgatják a leveleket, ám a fejlettebb, nagyobb méretű példányok már gyorsan eltüntetik a teljes levéllemezt.

– 2015 tavaszán jelentek meg először, és fél év alatt tönkre tették az egész ültetvényt gyakorlatilag, 60-70 százalékos tarrágást csináltak – árulta el Martin Gábor, a kert tulajdonosa.

Ha puszpángmolyokat találunk, minél előbb el kell távolítani és meg kell semmisíteni a fertőzött hajtásokat – figyelmeztet a szakember. Házi kertben ez a védekezési mód általában elegendő. Súlyos fertőzésénél különféle rovarölő szerek használata ajánlott, melyek elsősorban, a fiatal lárvák ellen hatásos.
    
– A védekezés lényege, hogy időben észleljük. Kis méretű, fejletlen lárvák formájában telel át. Ezért télen, tél végén, kora tavasszal szükséges a már károsított növényrészek eltávolítása, akár az egészséges hajtásokkal együtt is. Ezzel az ott lévő hernyókat el fogjuk onnan tüntetni. A módszer akkor a leginkább hatékony, ha kémiai védekezéssel együtt végezzük ezt – hangsúlyozta Farkas Gábor növényvédelmi felügyelő.

Később folyamatosan figyelni kell a bokrokon jelenlétüket, mert őszig a károsításukkal számolni kell. Európában néhány évvel ezelőtt Németországban találták meg a kártevőt, amelyeket feltehetőleg gyökeres buxus tövekkel hurcoltak be. Azóta számos környező országban telepedett már meg és pusztított a selyemfényű puszpángmoly.

FEL