Veterán pilóták találkoztak a reptéren

2016. július 9. 15:00 | Laczkó Viktória

Évek óta találkoznak az egykor a békéscsabai repülőtéren repülő pilóták. Többen elköltöztek a térségből, de évről-évre visszajárnák a találkozóra, ahol felelevenítik a régmúlt időket.

A veterán pilóták találkozójára idén körülbelül harmincan érkeztek az ország minden részéről. A legnagyobb meglepetést Farkas Bertalan jelenléte okozta, aki 18 éves korában kétszer három hetet töltött egy repülőtáborban a megyeszékhelyen. Az első magyar űrhajós így emlékezett vissza erre az időre: - 16-18 évesek voltunk, a legcsodálatosabb korosztály. Kora reggel szigorú rend volt a repülőtéren. Reggeli torna, reggelizés, a repülőgépet karbantartottuk. Vagy reggel, vagy délután, mindig az időjárástól függött, aztán elkezdtük a repülést. Ki az, aki nem örül annak, hogy ugyan jogosítványa nincs az autóhoz, de már önállóan tud repülni. Hát ez fantasztikus dolog volt.

A találkozó ötlete 2008-ban merült fel a Békéscsabai Veterán Pilóták Baráti Köre tagjai között. Párzsa László főszervező 15 éves korában kezdett el repülni 1955-ben. Az ezüstkoszorús pilóta azóta is nagy szenvedéllyel gondol a repülésre. - Itt szinte mindenki hobbiból indult valamikor az 50-es évek elején. Van, aki 60-ban abbahagyta, én például egy komoly baleset kapcsán, vagyis megnősültem,  abbahagytam a repülést. És hasonlóan jártak a többiek is. Viszont a nosztalgia és a repülés utáni vágy az egyszerűen kiirthatatlan az emberből.

Kovács János az egyik legidősebb pilóta volt a találkozón. 1951-től kezdődően a 90-es évek elejéig aktívan repült. Kezdetekben Békéscsabán ért el sikereket, idővel Budapestre került egy klubhoz. Most már évente 2-3 alkalommal ül repülőgépbe. -14 évesen kezdtem el repülni, 16 évesen már segédoktató voltam, 17 évesen oktató voltam és 57-ben én voltam a kiképzésvezető itt Békéscsabán.

Egy veterán pilóta találkozó talán elengedhetetlen eleme a levegőbe emelkedés. A résztvevőknek ez a lehetőség is megadatott. Egy Cessna 182-es típusú gép állt a rendelkezésükre. Nagy Péter pilóta vitt fel bennünket 300 méter magasba, ahonnan szemügyre vehettük Gyulát és Békéscsabát is madártávlatból.

 

További programok »

FEL