Veszélyes termékre figyelmeztet a Nébih

2019. május 14. 14:54 | behir

Színezékekkel kapcsolatos szabálytalanságot találtak gyermekeknek szánt cukorkában – jelzi honlapjána Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).

A szlovák hatóság – kereskedelmi ellenőrzés során – a megengedettnél több kinolinsárga (E104) és nem jelölt tartrazin (E102) színezékeket mutatott ki gyermekeknek szánt, nyelvszínező cukorkában. A lengyel előállítású termékből Magyarországra is érkezett. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a RASFF rendszeren keresztül értesült az esetről.

 

A termék adatai:

A termék megnevezése:

Kiss me – colouring soluble candies (citrom-, málna- és feketeribizli-ízű, olvadós nyelvfestős puha cukorka)

Tételazonosító: AKD

Minőség-megőrzési idő: 30/03/2020

Kiszerelés: 100 g

RASFF referenciaszám: 2019.1754

A kinolinsárga (E104) és a tartrazin (E102) színezékeket az ún. Azo- vagy Southampton színezékek közé sorolják a narancssárga S (E110), azorubin (E122), alluravörös (E129) és a neukokcin (E124) mellett. E színezékek kis mennyiségben biztonságosan fogyaszthatók, egyes kutatások szerint azonban a nagyobb mennyiségben történő bevitelük gyermekek esetében hiperaktivitást okozhat, valamint allergiás reakciókat is kiválthat. Éppen ezért az Európai Unió területén kötelező figyelmeztető feliratot („a gyermekek tevékenységére és figyelmére káros hatást gyakorolhat”) tenni minden olyan élelmiszerre, amely a hat színezék valamelyikét tartalmazza – írja a hivatal.

 

Forrás: origo

További programok »

FEL