Vérüket adták a kamionban

2016. május 28. 16:40 | Fekete Kata

Mezőkovácsháza szombaton megkapta a Humanitárius Település címet a Magyar Vöröskereszttől. Az ünneplés igen nagy szabású volt, ugyanis a Dél-Békésben tartották a 6. Humanitárius Települések országos találkozóját. S míg az ország különböző részeiről érkezett vezetők tanácskoztak, a lakosság vért adhatott, vérnyomást mérethetett, illetve vércukorszintet.

– 5,9 a vércukorszintje. Ez belefér, hiszen említette, hogy reggelizett és kávézott – mondta az egyik önkéntes, aki egy mezőkovácsházi asszony vércukorszintjét mérte meg.

Mások arra vártak, hogy az ország első és egyetlen véradókamionjában vért adhassanak. A jármű 2006 óta járja az országot, de most járt először Orosházán, illetve Mezőkovácsházán. A jármű télen-nyáron használható, hiszen légkondicionált és fűthető, orvosi szobával, négy vérvételi ággyal, adminisztrációs helyiséggel felszerelt. Üzembe helyezése óta több mint 40 ezer ember nyújtotta itt segítő karját véradásra, összesen 18 ezer liter vért gyűjtöttek, amivel 120 ezer embernek segítettek a véradók.

A Magyar Vöröskereszt főigazgatója Mezőkovácsházán elmondta, ahhoz, hogy egy település Humanitárius település táblát tehessenek ki a bevezető utakhoz, mint mostantól Mezőkovácsháza, ahhoz háromszor kell elnyerni ezt a címet. Első két alkalommal oklevelet kapnak a városok vagy falvak, később táblát is. Kardos István hozzátette: a díj elnyerésekor számít, hogy hányan tagjai, segítői a Vöröskeresztnek. Fontos, hogy olyan programokat szervezzenek a településen, amelyek illeszkednek az immár 135 éves Vöröskereszt alapelveihez. Dr. Göndöcs Zsigmond, a Magyar Vöröskereszt elnöke szerint az elmúlt több mint száz évben ezek a célkitűzések nem változtak, továbbra is az önzetlen segítés a cél. A hangsúlyok a világ követeléseink megfelelően változhatnak. A Vöröskeresztnek most is fontos a véradások megszervezése vagy a ruhagyűjtés, de akkor is helyt álltak, amikor tavaly a humanitárius migránskatasztrófát kellett kezelni. Mentőorvosként, sebészként Dr. Göndöcs Zsigmond főleg az egészségügyi szolgálatok szervezését vállalja szívesen.

 

FEL