Versenyhivatal: Kivizsgáljuk az építőipari alapanyagokat érintő jogsértéseket!

2021. július 6. 12:04 | behir.hu

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) a fogyasztók érdekeit szem előtt tartva  alaposan kivizsgál minden jelzést, amely jogsértésre utalhat az építőipari alapanyagok drasztikus áremelkedésében a piacon – közölte a GVH az MTI-vel.

Rigó Csaba Balázs, a GVH elnöke is részt vett a Gazdaság Újraindításáért Felelős Operatív Törzs múlt pénteki ülésén, ahol többek között napirenden voltak a kormány javaslatai az építőipari alapanyagár-robbanás kapcsán. A testület ajánlásait ezen a héten tárgyalhatja a kormány.

– Folyamatosan figyeljük a piacot, a beérkező panaszok a vevők és építkezők kiszolgáltatottságáról szólnak, "vadnyugati" állapotokról tanúskodnak. Az építőanyag-kereskedőknek kellene versenyezni a vevőkért, nem pedig fordítva. Elfogadhatatlan, hogy egyes tüzépek nem tüntetik fel átláthatóan a listaáraikat, miközben a teljes vételárat előre elkérik, ráadásul készpénzben – emelte ki az elnök. Mint mondta, a vevői reklamáció lehetősége minimális, a minőségi kifogásokat nem jól kezelik, a hibás termékek cseréje ellehetetlenült.

Rigó Csaba Baklázs hangsúlyozta: Ez tipikusan olyan helyzet, ahol sürgős beavatkozásokra van szükség, mert a piac belátható időn belül nem fogja magát korrigálni. Az összes eszközzel azon dolgoznak, hogy a magyar fogyasztók érdekeit megvédjék és hatáskörükben elősegítsék az egyenlő versenyfeltételek megteremtését.

A GVH közleményében felidézte: az utóbbi időszakban egyre több panasz érkezik a versenyhivatalhoz az építőiparral kapcsolatban, ezek aggályos jelenségekre hívják fel a figyelmet. A hivatal május végén a témában piaci konzultációt kezdeményezett az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségével, ezt követően külön vizsgálói csoportot hozott létre a drasztikus építőipari alapanyag-áremelkedés okainak feltárására. Emellett folyamatban van a hazai cementpiac három legjelentősebb szereplőjével szemben 2020 októberében gazdasági erőfölénnyel való visszaélés tilalmának feltételezett megsértése miatt indított eljárás is.

Forrás: MTI

További programok »

FEL