Véradó napot tartottak Békéscsabán a Magyar Honvédelem Napja alkalmából

2021. május 20. 19:01 | Vincze Attila

A Szeretlek Békéscsaba Egyesület a Magyar Honvédség 2. vitéz Vattay Antal Területvédelmi Ezred, 101. Fekete Imre Területvédelmi Zászlóalj támogatásával a Magyar Honvédelem Napja alkalmából véradó napot szervezett csütörtökön a békéscsabai Kornélia Étteremben.

A kissé rendhagyó véradásra szinte egész nap jöhettek az önkéntesek. Már az esemény kezdete után nem sokkal kígyózó sor alakult ki a bejáratnál, sokan gondolták úgy, hogy ezzel is segítenek embertársaikon. A véradó rendezvényt a Szeretlek Békéscsaba Egyesület szervezte meg, ezúttal a Magyar Honvédelem Napja volt az apropó.

– 1992-ben egy kormányhatározat alapján május 21-ét a honvédelem napjává nyilvánították. Ezzel a véradással tisztelgünk a hadsereg előtt és nagyon hálás vagyok, hogy a honvédség is csatlakozott hozzánk – mondta Frankó Attila, a Szeretlek Békéscsaba Egyesület elnöke. 

A Szeretlek Békéscsaba Egyesület a Magyar Honvédség 2. vitéz Vattay Antal Területvédelmi Ezred, 101. Fekete Imre Területvédelmi Zászlóalj támogatásával szervezte meg a véradást, ennek eredményeképp nemcsak civilek, hanem katonák is adtak vért a helyszínen, miközben a toborzó iroda munkatársai várták a katonai pályára készülő érdeklődőket.

– A katonák jelentős része rendszeres véradó, aki a katonai pályát választja, amely inkább hivatás, mint munka, érez olyan felelősséget a társai, a társadalom iránt, hogy ezt a dolgot felvállalja és rendszeresen ad vért - fogalmazott Braun Tibor őrnagy, a toborzó iroda vezetője.

A szervezők elmondták, hogy az egészségügynek továbbra is nagy szüksége van a vérre. Becslésük szerint 150-200 véradóval lehet számolni ezen az alkalmon, amivel így akár 5-600 ember életét is meg lehet menteni.

További programok »

Egészségügy

A nehézségek ellenére folyamatos a csabai háziorvosi körzetekben a betegellátás

Az elmúlt másfél évben több tragikus haláleset miatt néhány háziorvosi praxis megüresedett Békéscsabán, ezek pótlása eddig többnyire helyettesítésekkel történt meg, de hosszútávon az önkormányzat célja, hogy új szakemberekkel oldja meg ezt a fontos problémát. A Lencsési lakótelepen található 25. számú körzetben októbertől már új háziorvos látja el a betegeket.
2022. augusztus 12. 09:31
FEL