Véradást szerveznek május 20-án a Magyar Honvédelem Napja alkalmából

2022. május 12. 15:50 | Csiffáry Zsuzsanna

A Szeretlek Békéscsaba Egyesület és a Magyar Honvédség közösen szervez véradást május huszadikán pénteken, a Magyar Honvédelem Napja apropóján. Idén 250 véradóra számítanak a szervezők, mivel a véradás két helyszínen fog zajlani egyszerre.

Az eseményt beharangozó csütörtöki sajtótájékoztatón elhangzott: május 20-án Békéscsaba legnagyobb bevásárlóközpontja előtt kezdődik a véradás,amely 9-től 15 óráig tart majd, illetve ugyanezen a napon a Baross utca 9-21. szám alatt 13-17 óráig lesz lehetőség vért adni.  

Lipták József alezredes fontosnak tartja, hogy minél több diákot vonjanak be a véradó programba. 

– Példaadás vonatkozásában fontosnak tartom ezeket a szerveződéseket. Nem biztos ugyanis, hogy mindenkihez eljut az üzenet a véradás szükségességéről. Itt a magyar honvédség keretein belül a kadét programban résztvevő diákok – de akár más diákok is – részt vehetnek az első véradásukon, ebben az elhatározásukban szeretnénk segíteni – fogalmazott az alezredes. 

Bökfi János a kezdeményezés népszerűsítésében vállalt szerepet. A súlyemelő edző kihangsúlyozta, hogy a sport és az egészségügy kéz a kézben jár, és amit csak lehet, meg kell tenni azért, hogy több embernek tudjanak segíteni. Mint mondta ő most fog vért adni először.

– A családomban vannak véradók, de nekem az elfoglaltságaim miatt még nem adódott rá alkalmam. Szeretnék a tanítványaimnak is példát mutatni ezzel, illetve folytatni is szeretném  –  mondta el a tréner. 

A Szeretlek Békéscsaba Egyesület elnöke idén fog hatvanadjára vért adni.

– Nagyon fontos tudni, hogy egy véradó három ember életét menti meg. Arról nem is beszélve, hogy egy véradást számos szűrővizsgálat előz meg, ami sok mindenre rávilágíthat. Mi 2000 májusa óta 8487 életet mentettünk meg – emelte ki Frankó Attila, aki hozzátette, hogy a résztvevők között sorsolásos alapon értékes tárgyjutalmakat osztanak majd ki. 

 

További programok »

Itthon

FEL