Véradás és szűrővizsgálat a Fiumében

2019. december 13. 09:32 | Such Tamás

Már évek óta hagyomány, hogy a békéscsabai Karácsonyi Vásár egyik napja a véradásról is szól. Idén, a világ egyik legkaritatívabb tevékenysége mellé, a kormányhivatal is betársult – mégpedig az ingyenes egészségügyi szűrővizsgálattal, csütörtökön délután, a Fiume Hotelben.

Ez maximum csak 20-25 perc – mondja Kesjár Zoltán (nyitóképünkön), a Trefort végzőse –, ezzel nekem nem lesz rosszabb, ellenben örülök, hogy másokon segíteni tudok.

Magam is 52-szeres véradó vagyok – de ezt már Frankó Attila meséli.

 

Véradó nap

Frankó Attila és egy potenciális véradó: Cselovszkiné Matusek Csilla

 

A Szeretlek Békéscsaba Egyesület elnöke még 2000. május 12-én, az általa szervezett Frankó Dance Fesztivál egyik etapjaként kezdte el a véradó-projektjét. Azóta több mint 1000 litert gyűjtött össze.

Minden évben – folytatja –, a Karácsonyi Vásár keretében megszervezzük a véradást; idén a Békés Megyei Kormányhivatal által gondozott, a Közös érték az egészség című programmal társult hozzánk. Egyébiránt minden véradó egy-egy könyvet kap, a vásáron működő Könyvek Palotájából; az egyik fődíj egy Scholtz Endre festmény, a másik pedig egy mobiltelefont.

 

Galéria

 

Ez a véradó nap nagyon sok jó szándékú emberek, és segítőkész támogatók jóvoltából jött létre. Továbbá hálás köszönet a 14 véradónknak, akik ma 42 életet mentettek meg – fogalmazott.

 

 

 

További programok »

Itthon

Több mint fél évszázada a színpadon – Balázs Fecó

Maradj velem… címmel, Balázs Fecó, a Korál alapítója mintegy 50 évet átfogó időutazó koncertjét adta egy igencsak nagy zenekarral szerda este, a Csabagyöngyében. Az Ős-Neoton számoktól kezdve, a Taurus és a Korál dalain keresztül, egészen a legfrissebb alkotásáig minden fontos munka elhangzott.
18:42
FEL