Végvári Napok – Javában zajlik a gyulai vár ostromát felidéző programsorozat

2023. július 29. 16:16 | behir.hu

457 éve zajlott a gyulai vár történetének legfontosabb eseménye, amelyben a mintegy tizenötszörös túlerőben lévő oszmán hadsereg ostromolta az erődítményt. A hétvégi Végvári Napokon nyolc helyszínen, több mint kétszáz hagyományőrző tiszteleg azzal, hogy hadijátékkal eleveníti fel az egykori történéseket.

Ahogyan arról már korábban beszámoltunk, péntek és vasárnap között immár tizenegyedik alkalommal rendezik meg a Végvári Napokat Gyulán. A programsorozat pénteken 19 órától a hagyományőrző csapatok felsorakozásával vette kezdetét, majd a díszsortűzre is sor került, melyet a várvédő hősök – köztük a sokáig árulónak tartott, majd az utóbbi időben folyamatosan rehabilitált Kerecsényi László várkapitány – emlékére.

Galéria

Fotók: Rusznyák Csaba

 

A nyitóprogramokat követően a résztvevők felvonultak Gyula történelmi városrészében a Várkert – Harruckern tér – Világóra – Kossuth tér – Világóra – Harruckern tér – Várkert útvonalon. A felvonulást a hagyományőrök díszsortüze színesítette a Kossuth téren, valamint a vízügyi igazgatóság előtt.

A második, szombati nap programjai már a délelőtt folyamán kezdetét vették harci íjászati és agarászati bemutatóval, valamint az érdeklődők az oszmán tábort is megtekinthették és középköri hangszereket is megcsodálhattak. 

Ma a Végvári Napok talán leglátványosabb eseményére is sor kerül, vagyis a gyulai vár ostromának felidézésére, amely nemzetközi katonai hagyományőr csapatok részvételével zajlik majd, és amelyről a behir.hu-n is túdosítunk.

 

További programok »

Gyula

FEL