Rákossy Balázs: Olyan vezetők kellenek, akik a térség fejlődéséért tesznek

2019. szeptember 26. 19:22 | Papp Ádám Sándor

"Védjük meg közös eredményeinket" címmel tartott lakossági fórumot Sarkadon, csütörtökön délután Rákossy Balázs, az európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkár, Mokán István, a település polgármestere és Dr. Kovács József országgyűlési képviselő.

17 nappal az önkormányzati választások előtt érkezett Sarkadra Rákossy Balázs, az európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkár. Mint mondta: megbízható vezetők kellenek a települések élére, akik az adott térség folyamatos fejlődését, fejlesztését tartják szemelőtt.

– Olyan beruházások történtek meg Sarkadon, amelyek hiánypótlóak voltak, hiszen korábban nem volt ezekre lehetőség. Az elmúlt öt évben 6 milliárd forint értékben érkezett támogatás a településre a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programban, amelyek valóban olyan területek fejlesztésére lett felhasználva, amelyek a lakosság érdekeit szolgálták. Az a cél, hogy a fejlődés üteme a jövőben is fennmaradjon, ennek a biztosítéka az, hogy Mokán István polgármester a következő években is folytathassa eddig is eredményes munkáját – hangoztatta az államtitkár.

2014-2020 közötti Európai Uniós programidőszakban megközelítőleg 12 000 milliárd forint érkezett Magyarországra – emlékeztetett az európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkár. Az összegek elosztásával és felhasználásával kapcsolatban Rákossy Balázs rámutatott, hogy a kis- és középvállalkozások foglalkoztatási lehetőségeit növelték, valamint az önkormányzatok saját döntésű beruházásaira fordították az érkező támogatást.

– Két lényeges jellemzője volt a pénzfelhasználásnak az elmúlt években: több mint 60 százalék gazdaságfejlesztésre lett fordítva, ennek a célja a kis- és középvállalkozások foglalkoztatási lehetőségeit növeljük. Ennek következménye, hogy az elmúlt években rekord alacsony szintre csökkent a munkanélküliség és ezzel párhuzamosan nőtt a foglalkoztatottak száma, több, mint 800 000-rel többen dolgoznak, mint 10 évvel ezelőtt. A másik fontos lépés az volt, hogy nagy teret engedtünk a megyei és megyei jogú városok önkormányzatainak abban, hogy hogyan használják fel a forrásokat, hiszen helyi szinten tudják a leginkább, hogy milyen fejlesztések szükségesek. A következő ciklus 2021-ben nyílik meg és bízom abban, hogy a források a mostani ciklushoz hasonlóan állnak majd rendelkezésre Magyarország számára– zárta gondolatait az államtitkár.

 

Fejlesztésekben gazdag volt az elmúlt 5 év Sarkadon

Mokán István, Sarkad polgármestere eredményesnek nevezte az előző ciklust, hiszen mint mondta: soha ekkora összegű támogatás nem érkezett még a városba, mint az elmúlt öt évben. A 10 milliárd forintból többek körforgalom épül az egyik legbalesetveszélyesebb kereszteződésben, a napokban adtak át egy modern, 60 férőhellyel rendelkező bölcsődét és pénteken átadják az energetikai korszerűsítésen átesett Epreskert utcai óvodát, jövőhéten hétfőn pedig a szintén modernizált polgármesteri hivatalt.

A városvezető kitért arra is, hogy a következő ciklus fontos feladatai közé tartozik az, hogy a jövőben épülő M47-es, Debrecent Szegeddel összekötő 2x2 sávos gyorsforgalmi út nyomvonala érintse Sarkadot. Mokán István kiemelt feladatként tekint a Sarkad – Doboz – Békéscsaba rossz útburkolattal rendelkező szakaszainak felújítására és biztonságosabbá tételére. Hozzátette: hamarosan elkezdődik a tanuszoda építése Sarkadon, de egy EFOP-os pályázat segítségével lehetőségük nyílhat arra is, hogy megépítsék a régóta tervezett városi tornacsarnokot is.

További programok »

FEL