Vb-re készülnek a megye harcosai

2016. július 7. 08:59 | behir.hu

Mint minden évben, a hazai WAKO kick-box utánpótlás elkezdte felkészülését aktuális világversenyére, ami idén a Junior és Kadet Világbajnokság lesz, amit augusztus 27. és szeptember 3. között rendeznek meg Írország fővárosában, Dublinban. Békés megyéből is egy nagy létszámú és ütőképes csapat, huszonhat versenyző kezdi el alapozással a felkészülést a világbajnokságra.

A világbajnokságon minden kategóriában országonként két versenyző indítására van lehetőség. A Magyar Kick-box Szövetség évek óta azt a gyakorlatot követi, hogy az egyik induló a hivatalos országos bajnok, a másik pedig a ranglista első helyezettje. Ha esetleg a két sportoló személye ugyanaz, akkor értelemszerűen a ranglista második helyezettje élhet az indulás jogával. A 2016-os versenyeknek köszönhetően több Békés megyei klub versenyzője kerülhetett be a válogatottba. Ezen nem kell csodálkozni, hiszen Békés megyében Békéscsabán, Orosházán, Újkígyóson, Füzesgyarmaton, Mezőberényben és Kondoroson is kiemelkedő szakmai munka folyik, vagyis a magyar szövetség klubjainak 15 százaléka található ebben a térségben, lehet tehát válogatni a tehetségek közül.

Az indulók létszámát természetesen az anyagiak is korlátozzák. A dublini egy rendkívül drága világbajnokságnak ígérkezik, így nem csoda, hogy az anyagiak hiánya bizony behatárolja az indulók létszámát is. Szinte heroikusnak mondható az a küzdelem, ahogyan az anyagi feltételek előteremtése folyik - váltakozó sikerrel. Itt az önkormányzatok segítsége mellett a klubok esetleg megmaradt anyagi hozzájárulása és nagy mértékben a szülők tehervállalása jelenti a költségek előteremtését, de a versenyzők és a klubok számítanak a megye vállalkozóinak a segítségére is. A kick-box nem olimpiai sportág, itt TAO-s pénzre vagy kiemelt sportági támogatásra nem lehet számítani. A Magyar Kick-box Szövetség anyagi lehetőségei is erősen korlátozottak, a nevezési díj kifizetésével támogatja elsősorban az utánpótlást.

Ilyen előzmények után kisebb csoda, hogy Békés megyéből így is egy nagy létszámú és ütőképes csapat, 26 versenyző kezdi el alapozással a felkészülést a világbajnokságra. A Magyar Kick-box Szövetség Junior és Kadet válogatottjába a következő versenyzők kerültek be:
Békéscsabai Lakótelepi SE: Opauszki Dávid, Bálint Zoltán, Csák Bence, Petró Lili, Czár Tibor, Ronyecz Fanni, Kürti Bonita, Kovács Barbara, Flack Márk, Mészáros Attila, Priskin Nikolett, Hegedűs Hanga, Koszecz Boglárka, Viczián Roland, Viczián Dániel, Viczián Vivien, Leszkó Kitti, Csiernyik Levente, Hegedűs Botond, Sallay Gábor, Szász Kristóf. 
Újkígyós: Török Dóra, Laurincz Boglárka, Pap Nikola, Bánfi Bence, Magyar István

A felkészülést az alapozás után edzőtáborokban folytatja a versenyzők nagy része, augusztus elejétől pedig már a formába hozás kezdődik majd. A fontos feladatok közé tartozik a versenysúlyok kialakítása, tartása, a különböző taktikai elemek gyakorlása és természetesen a munkát veszélyeztető sportsérülések elkerülése.
 

FEL