Várja leendő lakóit az újkígyósi Szivárvány Nyugdíjas Apartmanház

Bármennyire is szeretnénk, többnyire nincs lehetőségünk arra, hogy folyamatosan idős, beteg hozzátartozónk mellett legyünk, ezért igyekszünk számára olyan megoldást találni, ahol biztonságban és a lehető legjobb körülmények között tudhatjuk, és ahol szükség esetén, helyettünk is vigyáznak rájuk. Erre nyújt megoldást az Újkígyós központjában idén ősszel átadott Szivárvány Nyugdíjas Apartmanház. Az emelt szintű idősotthonban negyvenkét lakó elhelyezésére van lehetőség, önálló, egy- és kétszemélyes apartmanokban. A családi vállalkozásban megépült apartmanházról Ecker Zoltánnal beszélgettünk.

 

– Újkígyós központjában alakították ki a Szivárvány Nyugdíjas Apartmanházat. Hogyan kezdődött az otthon története?

 

–  Valamikor kereskedelmi célokat szolgált az épület, amelyben a ruházati üzlettől a zöldségesen át a fodrászatig és az italkimérőig sok minden működött, egykor a megye egyik legnépszerűbb szórakozóhelye is itt volt. Az épület egykori tulajdonosa azonban több mint tíz éve elhunyt, azóta a háznak nem volt funkciója. Rengeteg embernek voltak ötletei arra nézve, hogy mit lehetne kezdeni a házzal, mi is elgondolkodtunk, és 2015-ben a családunk vállalkozása, az Ekerek Bt. – amelynek ügyvezetője Ecker Zsolt – megvásárolta az épületet.  

 

 

– Azzal a céllal vették meg, hogy ott egy idősotthont alakítsanak ki?

 

– Akkoriban az MNB indított egy gazdaságélénkítő programot vállalkozások számára igen kedvező konstrukcióval, ennek a segítségével sikerült megvennünk az ingatlant. Mivel a családunk tagjai tradicionálisan az egészségügyben tevékenykednek – a kardiológia, a belgyógyászat, a mentés területén, illetve még üzemeltetési oldalon is – egy beszélgetés során merült fel, hogy hozzunk létre egy magán idősotthont, hisz nagy az igény arra, hogy idős szeretteink jó körülmények között és biztonságban töltsék az idejüket akkor is, ha mi nem tudunk folyamatosan mellettük lenni.

 

– Kiknek a nevéhez fűződik az emelt szintű otthon tervezése, építése?

– A nagy tapasztalattal rendelkező, újkígyósi Bánfi Zsolt építész-tervezőt kértük fel arra, hogy készítse el az otthon terveit. Ő tervezte egyébként Újkígyóson az önkormányzati és az egyházi fenntartású idősek otthonait is. Az ötlet kipattanását egy hathónapos tervezési és engedélyeztetési folyamat követte, hiszen a meglévő épületet kellett alkalmassá tenni arra, hogy az az idős emberek igényeinek megfeleljen. Aztán jöhetett az építkezés, a kivitelező fővállalkozó a Csorvási Építőmester Bt. volt, amelynek az ügyvezetője Kovács János. Úgy gondolom, hogy mindnyájan nagyon jó munkát végeztek.

 

 

– Hogyan mutatná be a Szivárvány Nyugdíjas Apartmanházat?

 

– Nagyon jól átgondolt, letisztult formavilágú az épület, vidámak az uralkodó színek, és az egész igazán otthonos benyomást kelt. 14 kisebb, egyszemélyes, és 14 nagyobb apartman található a házban, ezek területe 14-30 négyzetméter. A lakrészekben van külön fürdőszoba, a szobák klimatizáltak, tévé, telefon, internet-elérhetőség és a nővérhívó mindenhol rendelkezésre áll. Természetesen minden akadálymentesített, és liftünk is van. Az épület területe közel ezer négyzetméter, ez az apartmanokon kívül magában foglalja a társalgót, a foglalkoztatót, a vonzó közösségi tereket, a jól felszerelt orvosi szobát, a melegítőkonyhát és az ebédlőt, amely kertkapcsolattal is rendelkezik. Közel hatszáz négyzetméteres szép parkunk van, amit tavasszal úgy szeretnénk kialakítani, hogy vágyjanak ki a szabadba az itt lakók, és ott beszélgessenek. Körülöttünk pedig zajlik az élet, a közelünkben van az iskola, az óvoda, a templom és egy rendezvényház is.

 

 

 

– Kiket várnak az otthonba?

 

– Mindenkit nagy szeretettel várunk. Az intézmény vezetése egészségügyileg képzett, a jelentkezők ápolási dokumentációja nyomán döntik el, hogy a mi ápolóinkkal, szakképzett személyzetünkkel tudunk-e segíteni, és az érdeklődő számára megfelelő ellátást biztosítani, vagy esetleg ez valamilyen ok miatt nem lehetséges.

 

– Ha megszületik valakiben az elhatározás, hogy be szeretne költözni az otthonba, mit kell tennie?

 

– Ha megkeresnek minket, személyes találkozót egyeztetünk az érdeklődőkkel. Itt aztán az épület és az apartmanok bemutatása mellett teljes körű felvilágosítást tudunk nyújtani a pénzügyi vonatkozásoktól az orvosi ellátásig, és mi is jobban megismerjük a jelentkezőt. Ha megszületett a döntés, és minket választanak, a beköltöző élethosszig megváltja az apartmant, ami azután az ő otthona lesz, és amit úgy rendez be számára a családja, ahogy azt ő szeretné. Szükség esetén persze akár új, automata kórházi ágyat is tudunk biztosítani. Beköltözés után már csak a havi térítési díjat kell fizetni. A térítési és a távolléti díjak egyébként törvényben jól szabályozottak, mi is eszerint járunk el.

 

 

– Az otthon átadóján nyílt napot is tartottak. Milyen volt az apartmanház fogadtatása?

 

– Nagyon sok pozitív visszajelzést kaptunk, tetszett az érdeklőknek. A környéken élők közül többen egy éven át nyomon követték az építkezés folyamatát, most sokan eljöttek megnézni a végeredményt. Többen azzal a szándékkal érkeztek, hogy tájékozódjanak, milyenek a körülmények önmaguk vagy idős hozzátartozójuk számára, aki mellé otthon esetleg már ápolót kellene fogadni.

 

– Melyek az apartmanház elérhetőségei, hol kereshetik önöket az érdeklődők?

 

– A címünk: 5661 Újkígyós, Kossuth utca 29. Telefonszámunk: 66/250-680, de információval és adatlappal tudunk szolgálni a szivarvanyapartmanhaz.hu oldalunkon és az evabozo.szivarvany@gmail.com email címen is.

 

(x)

Megosztás:

Címke: , ,