Varga Vencel egy laza 80 perces rendhagyó irodalomórát tartott a Garabonciáson

2022. október 4. 17:54 | Such Tamás

Ha a csabai egy hét együttlétről (ez a garabonciás napok) lehántjuk a sztereotípiákat – a diákok csak hangoskodnak, sokáig kimaradnak stb. –, akkor egy csomó jó dologba botlunk. Például kedd délelőtt Varga Vencel digitális tartalomgyártó, a RIAZ stáb vendégelőadója szerepelt a főtéren.

Az ELTE politológia szakos hallgatója a slam poetry által lett országosan ismert, majd mint irodalomnépszerűsítő, önjelölt magyartanár a nyakába vette kishazánkat és meg sem állt… jelenesetben a Garabig. Varga Vencellel beszélgettem.

 

– Épp az előadásod végén érkeztem. Már csak az őrült visítást hallottam, amivel búcsúztattak, majd a magasba emeltek. Állítólag előtte egy rendhagyó irodalmóra zajlott…

– Természetesen ilyenkor én sem a mélyenszántó szövegeimet veszem elő, hanem azokat, amelyeken kacagnak, egy jót szórakoznak a diákok.

 

– A slam poetry különbözik a stand uptól, mégis azonos abban, hogy mindkettő vibrál, szellemes és egy személyre épül. Amit láttam az előadásodból, az inkább stand up jellegű volt. Mi a véleményed arról, hogy egy ismert humorista egyszer tökre kiakadt a stand uptól, szerinte az egy gatyaletolós műfaj.

– A stand up alapvetően Magyarországon felhígult, úgy látom, a műfaj hamarosan átalakul. Nem a közönséget kiszolgáló poénokra fog épülni, azaz az előadó például a Csabagyöngye nagyságú helyek helyett inkább kisebb klubokban lép fel. Azonfelül nem feltétlenül kell viccesnek lenni, inkább olyan témákat kell boncolgatni, amelyek megmozgatják az embereket.

 

Varga Vencel a Csabai Garabonciás Napokon – Fotó: behir.hu/Such Tamás

 

– A klubkoncerteken is közvetlenebbek a visszacsatolások.

– Én sem szeretek ilyen nyitott színpadfokon fellépni.

 

– Mégis bejött az üzenet: vagy ezren tomboltak neked.

– Meg is lepődtem! Mondjuk ezeket a szövegeket 18-20 évesen írtam, noha nem telt el azóta sok idő, de nyilván most már én is egy másik életet élek.

 

– Egy TikTok videót 10-15 másodpercig néznek a gyerekek. Nehéz lekötni őket?

– A TikTok statisztikák szerint, hogyha az első három és fél másodperc nem győzi meg az embert, akkor továbbgörget. Alapvetően ez egy nagyon impulzív irodalomóra volt, minden elismerésem annak, aki kibírta ezt a 80 percet.

 

– Séróból lökted?

– Van segítség, mert általában hozok 50-60 köteg szöveget, amiből csak 10-15 kerül felolvasásra. Vannak mélydepresszív, nagyon nehezen feldolgozható témák is, amelyekkel most nem akartam elűzni az arcokat.

 

– Hogy találkoztál a stábbal?

– Konkrétan rám írtak. Van 66 ezer követőm a TikTokon, onnan sokan áttévednek az Instámra.

 

Varga Vencel a Csabai Garabonciás Napokon – Fotó: behir.hu/Such Tamás

További programok »

FEL