Varga Mihály a munkanélküliség további csökkenésére számít

2016. július 29. 09:40 | Mikóczy Erika

 

A nemzetgazdasági tárca arra számít, hogy folytatódik a kedvező tendencia a munkaerőpiacon a következő hónapokban, és Magyarországon a munkanélküliségi ráta várhatóan 5 százalék alá csökken - mondta a nemzetgazdasági miniszter pénteken Budapesten, sajtótájékoztatón.

Varga Mihály a terület friss statisztikai adatait értékelve közölte: a foglalkoztatási adatok - amelyeket a KSH csütörtökön tett közzé - a rendszerváltozás óta nem alakultak a mostanihoz hasonlóan kedvező módon.     A rendszerváltozás óta nem dolgoztak még ennyien Magyarországon, így a magyar foglalkoztatáspolitika új korszak küszöbén áll. A kormány célja változatlanul a teljes foglalkoztatottság - húzta alá a miniszter.

Hozzátette: 2010 óta 633 ezerrel nőtt a foglalkoztatottak száma, és a bővülés összetétele is kedvező, hiszen 402 ezer új munkahely a versenyszférában jött létre.

A közfoglalkoztatás 162 ezerrel, a külföldi foglalkoztatás 69 ezerrel növelte a foglalkoztatottak számát. Így a munkanélküliségi ráta 11,6 százalékról 5,1 százalékra csökkent, a munkanélküliség a 2000-es évek elején volt ilyen alacsony utoljára - mondta a miniszter.

Forrás: MTI

FEL