Vánsza Pál: Családi örökség ez a történelemszemlélet

2020. október 30. 16:01 | Kovács Dávid

A Magyar Politikai Foglyok Szövetségének (POFOSZ) megyei elnöke, Vánsza Pál Maléter Pál-emlékérmet vehetett át Benkő Tibor honvédelmi minisztertől az 1956-os forradalom és szabadságharc idején tanúsított önfeláldozó magatartása, az akkori események eszmeiségének megőrzése és ápolása érdekében végzett tevékenysége elismeréseként.

Az emlékérmet Ruszin Romulusz, a Honvédelmi Minisztérium humánpolitikáért felelős helyettes államtitkára adta át október 28-án, szerdán Budapesten, a Honvédelmi Minisztériumban.

– Azt gondolom, hogy ez az ország, ez a kormány és a magyar emberek méltán lehetnek büszkék arra, amit önök 1956-ban tettek, hiszen lefektették azokat az alapokat, aminek a gyümölcsét ma élvezhetjük – fogalmazott a helyettes államtitkár. Ruszin Romulusz hozzátette: a magyar katonák napjainkban is ezt a példát követik az országvédelmi feladataik során, valamint a koronavírus okozta válsághelyzetben.

Az eseményen részt vett dr. Varga Attila ezredes, a Honvédelmi Minisztérium Védelmi Igazgatási Főosztály osztályvezetője, valamint Gulyás László alezredes, a Békés Megyei Védelmi Bizottság titkárhelyettese.

 

(Fotó: honvedelem.hu)

(Fotó: honvedelem.hu)

 

– Megható volt átvenni ezt az emlékérmet, nem számítottam rá. Az elismerést Maléter Pál emlékére alapították. Nagy megtiszteltetés, hogy Békés megyében Wertheim Albert nyugalmazott honvéd ezredes után másodikként kaphattam meg ezt az elismerést – mondta el a behir.hu megkeresésére Vánsza Pál.

A POFOSZ megyei elnökének a Nagy Imre téri Fekete Pál Gyűjtemény részeként átadott ’56-os emlékszoba létrehozásával is az volt a célja, hogy a mai generáció jobban megismerje a forradalom történéseit.

– Családi örökség ez a történelemszemlélet, gyerekként éltem meg az 1956-os eseményeket. 65 éven keresztül ezt képviseltem, egy emlékszoba is megtelt a dokumentumokkal és az emlékekkel. Fontosnak tartom, hogy az ifjúság is megismerje a történteket. Folyamatosan szervezünk rendhagyó történelemórákat, ezzel segítve a pedagógusok munkáját is – fogalmazott.

 

FEL